Investor Net development koupil pozemek u Novolíšeňské ulice loni v létě. Podle předběžných plánů mají dělníci na ploše čtyřicet tisíc metrů čtverečních postavit dvě stě až tři sta bytů. To se nelíbí obyvatelům, kteří začali s firmou vyjednávat. „Plány se neustále mění. S místními jednáme. Zatím jsme ani nepodali žádost na stavební úřad," sdělil za firmu Milan Císař.

Původně chtěl developer v horní části stavět desetipodlažní bytové domy. Těch mělo být pět. „Níže by pak dělníci postavili rodinné domy. To je podle nás na hranici únosnosti," sdělil Leoš Janíček z nově vzniklého Líšeňského spolku pro pohodu bydlení. Jeho cílem je s developerem vyjednávat.

Novolíšeňská
∙ vzniknout má 200 až 300 bytů
∙ dělníci postaví vysoké i rodinné domy
∙ lidé zaparkují také v podzemních garážích
∙ projekt zahrnuje zpevnění chodníku z Kubelíkovy ulice na Novolíšeňskou

Lidé ze spolku chtějí v horní části pozemku vidět maximálně čtyřpatrové domy. „Na červencové schůzce nám investor představil nový plán. V horní části se šestipatrovými domy. Je to trochu lepší varianta, ale i tak máme obavu z velkého nárůstu obyvatel. Domy budou pořád hodně vysoké," dodal Janíček.

Zatím prázdné místo má podle územního plánu index podlažních ploch 0,6. Ten udává možnou míru zástavby a počet podlaží. Loni investor žádal o navýšení o dvacet procent. Neúspěšně. „Pokud to tak někdo nastavil před dvaceti lety, neznamená to, že je potřeba z netknuté plochy vyždímat maximum. Nedaleko je chráněný Moravský kras a tady vzniknou vysoké věžáky," zlobila se Kateřina Turečková z Líšně.

Místní chtějí výstavbu bytového komplexu řešit také na čtvrtečním jednání zastupitelstva. Chtějí, aby přijalo usnesení, že dělníci postaví maximálně čtyřpodlažní domy. Podle starosty Břetislava Štefana je přijmout usnesení nemožné. „Městská část do výstavby nemůže zasahovat. Je to záležitost magistrátu a místního stavebního úřadu. Už jsme zprostředkovali setkání developera a místních," řekl starosta.

O osud nového sídliště se zajímají také náměstci primátora. Po Martinu Anderovi také první náměstek Petr Hladík. „Index neudává maximální výšku domů. Jde o celkový počet podlaží na určité ploše. O navýšení by museli rozhodnout zastupitelé města, to je ale téměř vyloučené," uvedl Hladík.