Ten dělal asistenta poslanci Michalu Pohankovi až do chvíle, kdy Pohanka ČSSD zradil a umožnil vznik vládní koalice vedené občanskými demokraty. Dveře Pohankovy kanceláře však dál otvírá muž s příjmením Bortel. Je to starostův dvacetiletý bratr Tomáš. Pro Michala Bortela to může znamenat konec politické kariéry.

„Je to pro mě novinka. Vnímám to jako problém. Určitě mu to nepomůže k posílení důvěryhodnosti,“ prohlásil člen městského výkonného výboru ČSSD Oliver Pospíšil. Také předsedu sociální demokracie Jiřího Paroubka informace mrzí. „Nemám k tomu co říct. To, že novým asistentem Pohanky je bratr našeho starosty je smutné, ale pokud není v sociální demokracii, tak nemůžu nic dělat,“ prohlásil Paroubek.

První kroky strany však už starosta Bortel pocítil. „Stálo ho to kandidaturu do jihomoravského zastupitelstva. Něco takového mu ve straně neprojde,“ řekl brněnskému Deníku Rovnost vysoce postavený brněnský sociální demokrat, který si přál zůstat v anonymitě.

Navenek sociální demokraté tvrdí, že je to Bortelova svobodná vůle. „Vítám rozhodnutí pana Bortela, že nebude usilovat o místo na kandidátce. Jsem rád, že už nebude sedět na dvou židlích,“ říká šéf brněnských sociálních demokratů Jeroným Tejc.

Bortel ale trvá na tom, že jeho bratr ho ve funkci v Pohankově kanceláři nenahradil. „Bude to znít divně, ale já nevím, že je zaměstnaný jako asistent Michala Pohanky,“ prohlásil Bortel. Víc nedokázal k záležitosti říct. Vyjádření jeho bratra Tomáše Bortela se do uzávěrky získat nepodařilo. Nebral telefon.

Tomáš Bortel přitom skutečně není oficiálním Pohankovým asistentem. Kancelář poslanecké sněmovny posílá třicet tisíc jiné osobě: Lence Grohové. V brněnské kanceláři v Gorkého ulici ale v pondělí redaktorovi brněnského Deníku Rovnost otevřel právě Tomáš Bortel, který vystupoval jako asistent přeběhlého poslance.

Podle Kateřiny Oboňové z Transparency International se nedá mluvit o střetu zájmů. „Poslanci si můžou vybírat za asistenty, koho chtějí. Tato situace ale vyvolává spoustu otazníků,“ myslí si Oboňová.

A brněnští sociální demokraté si s podobnými otazníky už podle všeho nechtějí dál lámat hlavu. „Fakt, že už Michala Bortela spolustraníci nenominují do krajských voleb, svědčí o tom, že už s ním moc nepočítají,“ řekl politolog Vladimír Tůma.

 

Skandály provázejí Bortela už od začátku

O starostovi městské části Brno–střed se píše velmi často. Většinou by však o takovou publicitu nejspíš nestál.

Šestadvacetiletý starosta městské části Brno–střed Michal Bortel z ČSSD je ve funkci sice necelý rok, ale za tu dobu už čelil ohromnému množství skandálů.

Stal se starostou, aniž by vyhrál volby. Po dlouhém nočním jednání uzavřeli vítězní občanští demokraté s ČSSD takzvanou Svatojakubskou dohodu, která do čela radnice vynesla právě Bortela.

„Situace nebyla jednoduchá. Vyhráli jsme sice volby, ale radnici sami vést nemůžeme. Jednali jsme s ČSSD a výsledkem je takhle koalice,“ vysvětlovala tehdy bývalá starostka a současná místostarostka Dagmar Hrubá.

Funkci tiskového mluvčího převedl Bortel na sebe a zakázal úředníkům mluvit s médii. Později na nátlak médií se funkce vzdal. Podle posledních zpráv opět poskytuje informace pouze on.

Starosta jen několik týdnů po nástupu do funkce zaměstnal jako svou poradkyni stranickou kolegyni Petru Kačírkovou, která ve volbách v jiné městské části neuspěla. Nabídl jí dvacet tisíc korun měsíčně. „Do chystaného týmu poradců patří. Nemyslím si, že by byla neúspěšná,“ tvrdil tehdy. Nakonec smlouvu s Kačírkovou zrušil

Pak přestal komunikovat i se svými koaličními partnery a věci před sebou hrnul buldozerem. Není proto divu, že na přelomu roku zkolaboval. Přestože byl v pracovní neschopnosti a zhubl deset kilogramů, oslavil silvestrovské ráno v jednom z brněnských barů. Do práce nastoupil až o několik dní později.

„Byl jsem tam mezi šestou a sedmou hodinou ranní. Po probuzení jsem vstal a neodolal pozvání přátel. Nepovažuji to za nic zásadního,“ nepovažoval své chování za zvláštní Bortel.

Brněnský Deník Rovnost v lednu také nechal udělat rozbor Bortelovy diplomové práce na Právnické fakultě Masarykovy univerzity, kterou dělal u svého nadřízeného poslance Zdeňka Koudelky.

Ustál i náznaky nespokojenosti silnějšího koaličního partnera ODS, který uvažoval o jeho odvolání. Stejně tak bez potíží přestál nařčení opoziční Strany zelených z neprůhledného zadávání zakázek na opravu městských domů.

Na stranické scéně se Bortel vyvlékl z toho, že dělal asistenta „přeběhlíkovi“ Michalu Pohankovi. Prostě od něj odešel.

Na práci starosty si na začátku dubna posvítil dokonce brněnský primátor Roman Onderka se svými náměstky. Městskou část zaúkolovali pěti věcmi. Řešení většiny stále visí ve vzduchu.

Bortel nezabránil ani vzniku nových kasin v centru Brna, například ve Dvořákově ulici. Přestože boj proti hazardu sliboval ve volebním programu.

S herními automaty souvisí i Bortelovo zatím poslední větší faux pas. Výnos z jejich provozu totiž měli radní přidělit neprůhledně jen na sport, přičemž vůbec nerespektovali názor finančního výboru. Podle opozice se měli předem dohodnout, kam peníze půjdou.