Na otázky, které se týkaly nejlidnatější městské části, odpovídal do nedávna tiskový mluvčí radnice Roman Burián. Od chvíle, co starosta Michal Bortel začal řešit vnitrostranické problémy, říká Burián pouze větu: „Prosím, obraťte se na pana starostu. Ten mě případně pověří odpovědí.“

Stejně probíhal rozhovor i včera ráno. Redaktorka brněnského Deníku Rovnost, který napsal o Bortelově pití, tedy zavolala „tiskovému mluvčímu“ – tedy starostu Bortelovi. Poté, co se představila, ozval se už jen přerušovaný tón zavěšeného telefonu.

Po několika voláních z jiných čísel nakonec starosta zvedl telefon a na otázku, proč se včera nesešlo zastupitelstvo Brna­středu, stručně odpověděl: „Po dobu trvání soudního procesu mezi vydavatelstvím vašich novin a mou osobou nebudu vašemu deníku poskytovat žádné informace.“ Bortel na vydavatelství Deníku Rovnost podal trestní oznámení pro pomluvu a chce podat žalobu na ochranu osobnosti. Popírá totiž, že by pil a choval se pak nevhodně.

Starostova reakce se nelíbí nejen opozici, ale ani jeho stranickým kolegům z ČSSD a koaličním partnerům z ODS. „Každá městská část by měla poskytovat informace. Považoval bych za velmi nešťastné, pokud by veřejnost nevěděla, co se na radnici děje,“ zhodnotil situaci šéf brněnských sociálních demokratů Jeroným Tejc.

„Musíme se s ním sejít a promluvit si,“ prohlásil šéf brněnských občanských demokratů Pavel Blažek. Přitom jen díky podpoře ODS je Bortel starostou.
Situaci na radnici Brna­středu opozice považuje za kritickou. „Pohár trpělivosti přetekl. Zelení už dvakrát navrhli starostu odvolat. Není za ním vidět ani žádná práce. Ve funkci je téměř rok a zatím řeší jen samé skandály,“ podotkl zastupitel za Stranu zelených Svatopluk Bartík.

Podle politologa Stanislava Balíka je situace, kdy se starosta rozhodne blokovat informace pro veřejnost, ojedinělá.„Nikdy jsem se s ničím takovým nesetkal. Bortel by měl rozlišovat, kdy mluví za úřad, a kdy za svou osobu. Evidentně tyto role nezvládl. Pokud to neumí, mělo by to začít někomu vadit,“ myslí si Balík.

Advokát Miloslav Čejka ale zdůrazňuje, že Bortel se zatím chová zákonně. „Podle zákona o svobodném přístupu k informacím musí úřady reagovat až na písemnou žádost, a to do dvanácti dnů. Pokud by ani potom neodpověděly, vyřizuje tuto povinnost nadřízený orgán. V tomto případě magistrát města Brna,“ uvedl Čejka.

Šestadvacetiletý starosta a krajský zastupitel Bortel chtěl být podle kuloárních informací ještě v létě zapsán na listinu kandidátů do krajských voleb. Od svých stranických kolegů prý ale nezískal podporu.