Boty mají speciální stélku, která má prohlubeň pod palcovým kloubem. „ Pružný svršek boty umožňuje, aby se klenba při chůzi volně pohybovala," vysvětlil vedoucí výzkumu Martin Zvonař.

Právě funkce klenby se v těhotenství mění. „Těhotné ženy se mírně naklání dopředu a pohybují se pomaleji, s mírně pokrčenými koleny," vysvětlil Zvonař. Klenba proto není tak zatížená jako při rychlé pružné chůzi a oslabuje.

Obuv, kterou vědci testují, pomáhá k tomu, aby se klenba po porodu vrátila co nejrychleji do původního stavu. Speciální boty zatím testovali na třicítce těhotných žen. Vědci následně měří chůzi ženy a změny, které se dějí na jejích nohou.

Měření účastnice absolvuje jednou měsíčně v posledních třech měsících těhotenství. Žena se při testech například prochází. „V tomto je náš výzkum jedinečný. Na rozdíl od jiných výzkumů zkoumáme chůzi ženy nejen na běhátku, ale i při normální chůzi po zemi," zdůraznil Zvonař.

Díky milionové dotaci od Všeobecné zdravotní pojišťovny začala v pondělí další fáze výzkumu, které se zúčastní dalších sto žen. „Aby ženy testované boty skutečně nosily, samy si při výzkumu navrhují barvu i materiál obuvi," podotkl Zvonař. Vědci při vývoji bot spolupracují s moravským výrobcem obuvi Josefem Hanákem.

Nošení obuvi zmírňující zdravotní potíže má význam i při porodu. „Pokud jsou ženy až do vysokého těhotenství spokojené a dobře se cítí, porod i následné zotavování zvládají velmi dobře," objasnil přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavel Ventruba.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ