Víc než tři tisíce listnatých stromů a šest stovek keřů promění ornou půdu u soutoku Svitavy a Svratky v takzvaný lužní les. Ve vznikajícím biocentru na jihu Brna budou lidé pozorovat vodní ptáky, zajíce i koroptve. Časem se tam možná objeví také chránění bobři.

„Chceme současné pole proměnit v krajinu, která v okolí řek byla dřív, než ji začali obdělávat lidé. Do konce listopadu tak asi na dvou třetinách území mezi soutokem a dálnicí vysadíme 3 351 listnatých stromů. Zvolili jsme druhy běžně se vyskytující v lužních lesích," sdělila Eva Blahoňovská z odboru životního prostředí brněnského magistrátu.

Lidé tak při svých procházkách v okolí řek už brzy narazí například na mladé duby, olše, javory, jasany nebo lípy. Mezi šesti stovkami keřů pak budou brsleny, kaliny a hlohy. „Vysazené stromy budou vysoké zhruba metr a půl. Časem se do území vrátí i zvířata pro oblast v okolí řeky typická. Především vodní ptáci, potom se tam může objevit i bobr, který žije jižněji po proudu Svratky," řekla Blahoňovská.

Brňanům se plán magistrátu líbí. „Je to zajímavý protiklad k blízkému zábavnímu centru Olympia a sportovištím v Hněvkovského ulici. Kus volně rostoucí přírody určitě území oživí a trochu připomene, jak dřív lesy v okolí Brna vypadaly," myslí si například Jakub Hruška.

Souhlasí s ním i Zdeňka Erbenová. „Upravených parků s krátce střiženými trávníky už je ve městě dost. Trochu se ale bojím, že vznikající kus lesa časem zplundrují nájezdy cyklistů z okolních stezek," obává se Erbenová.

Podle Blahoňovské z odboru životního prostředí však podobná situaci nenastane. „Biocentrum bude sice veřejně přístupné, ale jen po jedné cestě kopírující břeh Svitavy. Se vznikem dalších cest a stezek tam nepočítáme. Zajistíme tím klid lokality a její přirozený rozvoj," objasnila.

Nynější stromy v okolí soutoku město zachová. Za novou výsadbu zaplatí víc než milion korun. „Firma, která ji zajistí, bude o rostliny ještě dva další roky pečovat. Kromě travin a dřevin vznikne v severní části u současného porostu tůň," konstatoval brněnský primátor Roman Onderka.

Vznikající biocentrum nazvané Soutok není prvním ani posledním podobným projektem v Brně. „Loni jsme upravili například Cacovický ostrov v brněnských Obřanech. Tam v nejbližší době vznikne i další lávka, která ho spojí s Obřanskou ulicí," doplnil brněnský primátor.

Magistrát plánuje i další projekty, na které musí získat peníze z dotací. Příští rok tak chce upravit třeba okolí medláneckého letiště.

Plány biocenter

Projekty biocenterplánované brněnským odborem životního prostředí:

U medláneckého letiště

Řeka Leskava

Komínská rokle

Stará řeka v Přízřenicích

Žebětínský potok

Bosonožský hájek

Ráječek v Brně-jihu

Zdroj: město Brna