Princip akce je jednoduchý. Lidé si v obchodech koupí potraviny, ale domů si je neodnesou. Místo toho je darují do speciálního nákupního koše. „V určených obchodech navíc budou dobrovolníci, kteří dárcům ochotně poradí," řekla mluvčí brněnské charity Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Místa, kde mohou lídé potraviny darovat:
- Tesco, Dornych 4
- NC Olympia, Albert, U dálnice 744
- Tesco, Vídeňská 132/100
- Kaufland, Bubeníčkova 4405/1
- Penny Market, Žarošická 4355

Ne všechny dary jsou podle ní však vhodné. „Uvítáme především trvanlivé potraviny, například těstoviny, luštěniny nebo konzervy. Ty, které se rychle kazí, ať lidé raději nedávají," poznamenala Kosinová.

Do sbírky mohou lidé přímo v Brně darovat potraviny na pěti místech. Výtěžek pak poputuje do zařízení, které spravuje právě charita.

Projekt potravinových sbírek v České republice v loňském roce iniciovala společnost Tesco. Inspirovala se v Anglii, kde podobné akce pořádají už řadu let. „V celé republice se do potravinové sbírky loni zapojilo pětapadesát našich poboček. Vybralo se přibližně jednadvacet tun potravin," uvedl mluvčí společnosti Jiří Mareček. Na jižní Moravě lidé z toho dali téměř pětinu.

Kam darované potraviny poputují, si vybírají jednotlivé obchody. „V Brně je spotřebují například klienti Domova sv. Markéty pro matky s dětmi nebo Centrum pro lidi bez domova," dodala mluvčí charity.

Brňanka Lucie Procházková podobné projekty vítá. „Je neuvěřitelné, kolik jídla se vyhazuje a někteří lidé nemají co jíst. Podobné akce je proto třeba pořádat častěji a ne jen před Vánoci," podotkla Procházková.

HANA FLORIANOVÁ