Rodiče s dětmi si užijí v sobotu zábavu třeba na karnevalu v Husovicích. Uvidí tam přehlídků zvířecích kostýmů a zúčastní se soutěží. „Rodinné týmy budou poznávat známé písně z pohádek. Ve zpěvu si pak děti i zasoutěží. Čekají je různá stanoviště jako je třeba hod na cíl," uvedla Jarka Vykoupilová z pořádajícího divadla Prkno. Vstupenka stojí šedesát korun, děti do dvou let mají vstup zdarma.

V neděli se děti v kostýmech vyřádí v královopolském Semilassu. Malí návštěvníci si tam zkusí nakrmit velkou dračí hlavu. „Novinkou je show s bublinami. Nejdřív se děti budou dívat a na závěr je můžou i praskat," popsala lákadlo Petra Klímová z divadla Koráb. Podle ní děti chodí na ples často v kupovaných kostýmech. „Jde o víly s křídly nebo princezny. Před pár lety bylo hodně Harry Potterů," řekla. Dodala, že ubývá zvířecích masek a trendem jsou v poslední době mořské panny.

Kouzelnické vystoupení si užijí účastníci maškarního plesu, který pořádá městská část Brno-střed. „Své umění předvede profesionální kouzelní Jiří Hadaš," popsal za organizátory Roman Burián. Program je přizpůsobený dětem od tří do pěti let, kterých na akci chodí nejvíc. „Stále častěji jsou masky kupované. Ale vždy se tam nejde nějaká originální ručně vyráběná," popsal Burián.

Rodičům, kterým se nechce doma vyrábět potomkovi kostým ani ho kupovat, si ho vypůjčí v půjčovně. Například v brněnské Slatině mají na výběr z pěti set dětských masek. „Když lidé znají termín akce, je nejlepší přijít si kostým vybrat, co nejdřív. Později bývají hodně rozebrané," upozornila Alena Horyanská z půjčovny. Její zákazníci mají největší zájem o masky dinosaurů, krokodýlů a superhrdinů. „Půjčovné na víkend je dvě stě korun," doplnila Horyanská.

Naopak kostým pro svou dceru každý rok vyrábí Jana Ouzká z Brna. „Už konečně vyrostla z princezen a podařilo se mi ji přemluvit ať jde za čarodějnici. Šití masky bude mnohem zábavnější," popsala matka. Základní kusy oblečení obvykle nakoupí v second handu a doma je upraví. „Do účesu jí dám gumového pavouka, myslím, že to bude působivé," řekla Ouzká.

Přehled akcí

8. 2. Musilka, Husovice, 15.00, 60 Kč

8. 2. Rubín, Žabovřesky, 10. 00, 65 Kč

9. 2. Dělňák, Líšeň, 10.00 a 16.00, 65 Kč

9. 2. Dětský karneval, Semilasso, 15. 00, 30 Kč

16. 2. Dělňák Líšeň, od 16.00, 60 Kč

23. 2. radnice Brno-střed, 15.00, 50 Kč

1. 3. Zoo Brno, 14.00; v ceně vstupného do zoo