Na Mendlově náměstí studenti představí kolemjdoucím svůj projekt Moje náměstí, o kterém Brněnský deník Rovnost už dříve informoval. „Chceme upozornit na to, že na náměstí se má hlavně žít a doprava je až na druhém místě," uvedl organizátor Kristián Škoda. U jejich stanoviště před prodejnou Albert lidé uvidí výstavu židlí, které vytvořili studenti architektury. „Nebo si zahrají na klavír a zapojí se tak do života na náměstí," dodal Škoda. Mezi dalšími akcemi je například setkání milovnic pletení, grilování v parku, výstavy nebo cvičení.

Hlavní část Týdne města se odehraje v Gorkého ulici. „Část silnice bude uzavřená pro auta od čtvrtku do soboty od dvou hodin odpoledne do osmi večer," uvedl dramaturg akce Jakub Kořínek. Zákaz vjezdu a zastavení se týká úseku mezi Stojanovou ulicí a Úvozem a pak mezi Jiráskovou ulicí a ulicí Arne Nováka. „Vybrali jsme takové úseky, které řidiči dobře objedou jinudy," vysvětlil Kořínek.

V dočasně vzniklých pěších zónách se sejdou lidé. „Pokud mají doma starou nepotřebnou židli, budeme rádi, když ji přinesou, aby bylo na čem sedět," řekla organizátorka barbara Herucová.

Po skončení akce nezamíří starý nábytek do kontejneru. Pořadatelé ho znovu využijí sedmého června na Ghettofestu. Tam ze židlí vytvoří venkovní kavárnu.

Majitele aut v Gorkého ulici na omezení upozorňují cedule už od minulého týdne. „I s těmi, co mají zaplacená parkovací místa, se snažíme domluvit, jestli zajedou jinam. Pokud to ale nepůjde, samozřejmě, že jim vjezd umožníme," uvedl Kořínek.

Týden města se koná i na dalších místech. Ve středu odpoledne organizátoři sjednali zábor místa před kavárnou Mezzanine a u vstupu na Špilberk v Údolní ulici a ve spodní části ulice Veveří.

Radnice Brna-středu, na jehož území se koná většina akcí, takovou snahu vítá. „Týden města má stejný cíl, jaký máme i my, a to oživit veřejný prostor. Akce je cenná i v tom, že funguje na principu dobrovolnictví a aktivně zapojuje do dění obyvatele," sdělil mluvčí Brna-střed Roman Burián.

Přehled všech 120 přihlášených akcí najdou lidé na internetových stránkách. „Na všechny je vstup zdarma," informovala jedna z organizátorek Barbara Herucová.

Akce navazuje na loňský Den města. Tehdy na jeden den lidé zabrali ulici Veveří a v přinesených křeslech tam trávili čas. „Na facebooku je zatím přihlášených čtyři sta lidí. Ale předpokládáme, že by se akce mohlo nakonec účastnit až tisíc lidí," řekla Herucová.

Na pouliční festival se už těší například Jana Šrámková. „Je to dobrý nápad trochu zvolnit a popovídat si se sousedy. Jsem zvědavá, nakolik se to povede," uvedla.