Lidé se u sochy Spravedlnosti na Moravském náměstí scházejí už od půl třetí odpoledne. Většinu přítomných charakterizuje tmavý oblek, buřinka a kufřík v ruce. Že nejde o setkání úředníků, prozradí až jejich chůze. Nechybí vysoké předkopávání, zakopávání ani překvapivé otočky či polopády. Svůj styl může mít každý. „Příchozí se na začátek mohou zahřát tím, že si svou vlastní švihlou chůzi nacvičí,“ radí náměstek odboru levé nohy Ministerstva švihlé chůze a jeden z organizátorů Adam Jandora.

Chodci oslavují Mezinárodní den švihlé chůze. Inspirovali se v britském seriálu Monty Python’s Flying Circus. „Tuto chůzi proslavil slavný seriál ze sedmdesátých let minulého století, který bohužel řada lidí nezná. Cíl pochodu Brnem je rozšířit tuto chůzi mezi Čechy i Moravany a pobavit tím okolí i sebe,“ vysvětluje Jandora.

Brněnský rodák a Wintonovo dítě Hugo Marom v Brně. Na podzim 2017 na výstavě historie československých pilotů RAF v pavilonu Morava na brněnském výstavišti.
Wintonovo dítě z Brna, později bojovník za Izrael. Zemřel Hugo Marom



Na pochod přišel i Petr Modrovič z Brna. „Švihlost se vyznačuje odlišením od většinového stylu a norem. Švihlá chůze se nedá jen tak natrénovat. Tu musí člověk alespoň trochu umět už od narození,“ žertuje muž.

Náměstím náhle zazní naléhavý proslov jednoho z organizátorů. „Situace v naší zemi není dobrá. Švihlá chůze upadá, nemůže se totiž dobře vyvíjet bez podpory státu. Jak jistě víte, minulý rok dal stát na švihlou chůzi méně peněz než na obranu. My jsme se rozhodli, že to tak nenecháme,“ vysvětlují organizátoři účel pochodu. Přítomní proslov doprovázejí bujarým potleskem.

Z Moravského náměstí vyráží procesí před třetí odpoledne. Lidé v buřinkách se teprve nyní naplno rozcházejí a ukazují udiveným přiblížejícím svou verzi švihlé chůze. Klopýtají za sebou a trhanými pohyby v průvodu míří vpřed. „Přes Českou ulici dojdeme na náměstí Svobody, kde se hromadně vyfotíme,“ popisuje program Jandora.

Ředitelka brněnského turistického informačního centra Jana Janulíková.
Zvonek nám z náměstí ukradli snad sedmkrát, říká k trhům ředitelka



Svou netradiční chůzi přidala do letošního švihlého repertoáru i Marie Šmídová. „Je to vtipná akce, proto jsem se letos rozhodla přijít. Na skeče skupiny Monty Python se dívám často a mám je ráda,“ svěřuje se.

Po hromadném focení za smíchů přihlížejících průvod pokračuje přes Zelný trh k Denisovým sadům. „Chtěla jsem se zúčastnit už poslední tři roky, až letos jsem si konečně řekla, že si akci nenechám ujít. Mám kufřík i klobouk, chůzi jsem si maličko cvičila doma,“ přiznává další účastnice Monika Krylová.

Oslavu švihlé chůze účastníci ukončují u obelisku v Denisových sadech. Následuje posezení v jedné z brněnských hospod. „Odhadujeme, že letos přišlo kolem 230 lidí. Jsme rádi za tak velkou účast a za to, že vše bylo v pořádku, užili jsme si to. Co se týče reakcí okolí, jako vždy se lidé divili a smáli. Právě o to nám šlo,“ zakončuje organizátor Daniel Mašek.

Dobrá Karma, sobotní blešák v brněnské tržnici na Zelném trhu.
OBRAZEM: Bleší trh na Zelňáku. Lidé vybírali oblečení i hudební poklady