Program začíná v šest hodin večer a potrvá do půlnoci. Nově se do programu zapojí nedávno otevřené Mendelianum na Biskupském dvoře. „Lidé zde poznají atraktivní svět genetiky s ukázkou práce molekulárně biologické laboratoři," uvedla mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

Své premiéry se na muzejní noci dočká i metodické centrum architektury ve Vile Stiassni a zábavní vědecký park Vida! sídlící v bývalém pavilonu D na výstavišti. „Zaměříme se na světelné experimenty a představíme i přípravu slizu. Venkovní expozice zpřístupníme zdarma, dovnitř se lidé dostanou jen mají-li zajištěnou rezervaci," uvedl ředitel centra Lukáš Richter.

Svět moderních technologií a vědy vyváží program Diecézního muzea. Katedrála svatého Petra hostí expozici Vita Christi, což je jedinečný soubor umělecky cenných obrazů, soch a reliéfů znázorňující Kristův život. Prohlídky s komentářem začnou v 19.00 a 20.30 hodin.Pro zvětšení klikněte.

Program se rozprostře i na brněnské vlakové nádraží, kde zájemce sveze parní lokomotiva – za poplatek třiceti korun. „Začne jezdit už od čtvrté hodiny odpoledne. Lokomotiva je z roku 1954 a zájemce povozí v obvodu nádraží," uvedl kurátor Muzea vlakové pošty Petr Študent. Současně upozonil na premiéru nové putovní výstavy nazvané Pošta na kolejích. „Na bývalé poštovní koleji představíme, jak vypadal běžný pracovní den posádky vlakové pošty. Je to sociální pohled do zákulisí poštovní přepravy na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Součástí výstavy je i množství autentických poštovních zásilek a vybavení poštovního vozu vším, co posádka potřebovala ke své práci," dodal autor výstavy Študent.

Výstavu lidé najdou ve čtyřnápravovém vlaku dlouhém 24 metrů, který je z roku 1985. „Přestože to je relativně mladý vůz, je to unikát. Jako jediný, z celého vozového parku České pošty, má zachovaný interiér, který sloužil posádkám vlakových pošt," dodal Študent.

Cestu časem návštěvníkům umožní i program Kina Art v Cihlářské ulici. Ten se do programu také zapojuje poprvé. Připraveny zde budou dva animační workshopy z produkce Národního filmového archivu: dětský Lunapark filmových vynálezů s interaktivní výstavou kinematografických přístrojů a pro dospělé Principy pohyblivého obrazu. „Děti i rodiče si mohou udělat výlet do éry vzniku filmu či výlet do Haagu na Vermeera, protože v kině ohýbáme čas i prostor. Přeneseme diváky i do Uměleckohisto­rického muzea ve Vídni. A pokud by už někomu z muzeí a kinařských udělátek hučelo v hlavě, je tu výběr filmů z festivalu Brněnská šestnáctka," uvedl vedoucí kina Art Miroslav Maixner.

Technické muzeum prozáří různé druhy světel. „Po setmění začnou světelné pokusy, které připravili lidé z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Plánujeme i skvělou světelnou show profesionální žonglérské skupiny Ardor Viridis," uvedla mluvčí muzea Veronika Šinderbalová.

Speciálně pro dnešní noc ožije také ulička řemesel v Technickém muzeu. Objeví se v ní reální lidé – legionáři či zubaři. Ve stylu třicátých let se pak zájemci mohou nechat učesat v salonu Střihorukého Edwarda.

Poprvé se do muzejní noci zapojí i Industra v Masné ulici – bývalý areál mrazíren. „Nabídneme audiovizuální program, jaký v Brně ještě nebyl. Jeho součástí bude i hra na laserovou strunu. Představí se zde různí autoři české nezávislé audiovizuální scény, například David Možný, " uvedl vedoucí Industry Pavel Stratil. Industra je současně prostorem, kde bude program pokračovat i po jeho oficiálním skončení. „Na afterparty se představí VJ Michal Fridrich nebo Goro White Dog," dodal.

Své brány v noci otevře i Muzeum Brněnska. To zpřístupní Památník písemnictví v Rajhradě, Mohylu míru v Prace či Podhorácké muzeum v Předklášteří. Zde se lidé dozvědí více o četnících v období prví československé republiky s ukázkami ze seriálu Četnické humoresky.

Muzejní noc: autobusem zadarmo i na Mohylu míru

Kudy linky povedou?
Linka A: Česká – Klusáčkova – Skácelova – Technické muzeum
Linka B: Česká – Marie Pujmanové (Centrum moderní architektury) – Žlutý kopec (Mahenův památník) – Česká – Bratislavská (Muzeum romské kultury) – Körnerova (Muzeum loutek) – Česká
Linka C: Česká – Mohyla Míru
Linka D: Česká – Komárov – Chrlické náměstí – Rajhrad (Památník písemnictví na Moravě)
Linka E: Česká – Hrad Špilberk (Muzeum města Brna)
Linka F: Česká – Mendlovo náměstí (Mendelovo muzeum) – VIDA! – Anthropos (Moravské zemské muzeum)
Linka G: Česká – Zetor Gallery
Linka H: Česká – Předklášteří (Podhorácké muzeum)

Brno – Otevřená muzea způsobí v sobotu večer rozruch nejen v ulicích, ale také v hromadné dopravě. „Stejně jako každý rok jsou připravené speciální linky. V záloze máme také autobusy, které posilní dopravu tam, kde bude větší zájem cestujících, než jsme očekávali," uvedla mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Ačkoli běžná doprava sveze návštěvníky Muzejní noci podle obvyklého sobotního jízdního řádu, do některých muzejní sveze cestující zadarmo několik speciálních linek. „Budou označené písmeny A až H. Všechny vyjedou z České ulice," vysvětlila Hailichová. Snáz se tak zájemci dostanou například do Technického muzea nebo do Mahenova památníku na Žlutém kopci.

Na bezplatnou dopravu se těší i lidé. „Stihnu alespoň více programů a zároveň ušetřím za jízdenky, které bych si jinak musel do tramvají kupovat," poznamenal Tomáš Pokorný.

Do vzdálenějších míst, jako je Mohyla míru na Brněnsku či Podhorácké muzeum v Předklášteří u Tišnova, si mohou návštěvníci rezervovat místo v autobusu předem. „Pro nástup do vozidel linek C a H, které do těchto míst jezdí, bude s ohledem na omezenou kapacitu příslušných muzejní vyžadováno předložení bezplatné místenky," upozornila mluvčí. Jízdenky si mohou lidé vyzvednout ještě dnes v informační kanceláři dopravního podniku v Novobranské u­lici.