Své stálé expozice a dočasné výstavy otevřou velké instituce jako Moravská galerie a Moravské zemské muzeum, ale i ty méně známé, například Muzeum loutek provozované Divadlem Radost a líšeňská Zetor Gallery představující slavnou brněnskou značku traktorů. Prohlídku Muzea vlakové pošty na brněnském hlavním nádraží mohou zájemci spojit s projížďkou v parní lokomotivě.

Příležitost ke zklidnění nabídne evangelický Červený kostel i katedrála na Petrově. "Pokud by si někdo náhodou myslel, že po deseti letech už muzejní Brno nemá čím překvapit, tak by se mýlil," uvedla koordinátorka programu Kateřina Tlachová.

K novinkám patří kromě centra Vida! a Mendeliana ještě Metodické centrum moderní architektury ve vile Stiassni nebo alternativní Industra. "Velmi zajímavá jsou muzea malá velikostí, ovšem nikoli významem, jako je například Mahenův památník, Památník Leoše Janáčka nebo Diecézní muzeum," doplnila Tlachová.

Na většinu míst se lidé dostanou zdarma, případně za dobrovolnou či symbolickou částku. Přesuny na vzdálenější místa zajistí speciální autobusové linky Dopravního podniku města Brna.

Informace o doprovodném programu a dalších detailech zájemci najdou buď v tradiční brožuře, anebo postupně na webových stránkách www.brnenskamuzejninoc.cz. V týdnu před akcí bude na náměstí Svobody také informační autobus.