Podle některých členů strany má Šťástka úspěch ve volbě zajištěný i samotným systémem hlasování. Po složitých dohadech a odloženém sněmu se totiž na konci dubna oblastní rada brněnské ODS dohodla, že návrh několika členů na změnu volebního systému nepodpoří.

Straníci požadovali, aby počet delegátů zohledňoval výsledek voleb. ODS tak zůstala u starých pravidel volby, kdy počet delegátů odpovídá velikosti místního sdružení. Zvýhodnění tak jsou politici z velkých městských částí jako například Šťástka z Brna-středu.

O zachování klíče podle některých brněnské vedení strany rozhodlo účelově. „Báli se, že křeslo předsedy nevyhraje Libor Šťástka. Museli si to proto pojistit. Šťástka je z velké místní organizace, proto bude mít spoustu delegátů, kteří ho na sněmu podpoří," vysvětlil člen strany, který chtěl zůstat v anonymitě. Redakce ale jeho jméno zná.

Podle místopředsedy brněnské stranické organizace Petra Kratochvíla Šťástkovi neublíží ani nesrovnalosti kolem bytu jeho švagra, na které upozornila média.

Jak už Brněnský deník Rovnost informoval dřív, Šťástka podle protikorupční organizace Oživení pomohl v době svého starostování zprivatizovat obecní byt svému švagrovi Pavlu Belušíkovi. „Libor Šťástka to bude nepochybně muset delegátům vysvětlit. Mně už o tom řekl a věřím mu," prohlásil Kratochvíl.

Šťástka nechává rozhodnutí o novém předsedovi zcela na sněmu. „Na aférách nic trestněprávního nevidím. Jde o pokus mě před sněmem zdiskreditovat, který ale podle mého názoru nevyšel," upozornil bývalý starosta největší brněnské městské části Brno-střed.

Hlavní Šťáskův soupeř v boji o křeslo šéfa brněnské ODS je současný starosta Starého Lískovce Vladan Krásný. „Nechci sněm žádným způsobem komentovat," sdělil pouze Krásný. Kromě něj se do volby zapojí také bývalý kandidát na poslance Evžen Šik.

O tom, kdo volbu vyhraje, nechtěl dosavadní předseda Blažek spekulovat. „Neznáme všechny kandidáty. Těsně před sněmem může kandidaturu ohlásit někdo další. O tom, kdo je můj osobní favorit, mluvit nebudu. Ani na sněmu nedám žádné doporučení, koho volit," přiblížil Blažek.

Tipovat vítěze nechtějí ani politologové. „Je jen těžko předpovídatelné, jak se delegáti rozhodnou. Jde o vnitrostranické rozhodnutí. Pro voliče pak není podstatné, který z kandidátů stranu povede. Uvidí jenom to, kterým směrem se ODS vydá," myslí si politolog z Masarykovy univerzity v Brně Michal Pink.

Ve čtvrtek svého předsedu zvolí také brněnská TOP 09. Jediný kandidát je dosavadní lídr strany Jaroslav Kacer.