"Peníze na jejich plat dostane Městská policie Brno od ministerstva vnitra," uvedl primátor Roman Onderka. Asistenti budou stát 605 tisíc korun ročně.

"Budou plnit úkoly, které nejsou podle zákona o obecní policii svěřeny výhradně strážníkovi. Budou nasazováni do služby v problémových lokalitách se zvýšenou přestupkovou a trestnou činností," popsal úkoly nových zaměstnanců Onderka. Romové by měli v místech určení působit nerepresivně. Budou pomáhat strážníkům, kteří prošli speciálním školením pro práci v sociálně vyloučených lokalitách, a měli by tak přispět ke zvýšení bezpečí.

V Brně jsou problémové lokality kolem ulice Cejl a na území městské části Brno-sever. Radnice přispívá na některé projekty zaměřené například na vzdělávání Romů či pomoc s nalezením práce. V problémových lokalitách se také opravují domy a na pořádek v nich dohlížejí domovníci a kamery. Funguje tu množství nízkoprahových klubů a organizací zaměřených na pomoc sociálně slabým lidem a menšinám. I přesto se stále objevují přestupky a kriminalita.

Práce pro tři romské asistenty prevence kriminality má podle Onderky také podpořit zaměstnávání lidí, pro které je těžké získat práci. Podle brněnské organizace IQ Roma servis Romové kvůli svému původu mezi takové lidi patří a navíc se postoj veřejnosti vůči nim stále zhoršuje. Organizace proto na podzim spustila kampaň, která má ukázat ochotu Romů pracovat.