Tři nová mláďata přišla na svět po jedenácti týdnech březosti jejich matky. „Máme z nich velkou radost. Oči surikaty otevřely po dvou týdnech od narození," přiblížil chovatel Milan Šebesta. Zatím se nejčastěji zdržují v norách. „Jako každé mládě. Trvá jim, než se rozkoukají a osmělí vyjít ven," řekla kurátorka savců Miroslava Friedmanová. Někdy se ale už na procházku vydávají. „V těchto dnech občas vyráží do vnitřní expozice," přiblížil Šebesta.

Starou skupinu, které se mláďata nedařilo odchovat, zaměstnanci zoologické zahrady obměnili. „Nyní máme samce z Rakouska a dvě samičky z Německa," doplnila Brindzáková.
Obydlí, ve kterém surikaty žijí, může sahat do hloubky dvou metrů a mít až devadesát východů. „Nory si staví samy. Jsou to velmi pracovitá zvířata," uzavřela Brindzáková.

Vlčice bez jména

Po nešťastném uhynutí teprve jednodenní zebry zažívá brněnská zoo v Bystrci veselejší období. Znovu obnovené smečce vlků arktických se daří dobře. „Špatných událostí bylo dost. Teď už snad budou následovat jen ty příjemné," doufá mluvčí zoologické zahrady Monika Brindzáková.

Už od května mohou lidé zahlédnout ve výběhu vlků arktických nové mládě. Musí mít ale štěstí. „Zdržuje se často v úkrytu v noře," přibližuje mluvčí. Tam ji hlídají další členové vlčí smečky. „Občas v průběhu dne vyleze ven. Třeba ráno, když je zahrada prázdnější," přibližuje Brindzáková.

Jméno zatím nemá. „Sice je po veterinární prohlídce a čipování, jak se ale bude jmenovat a kdy bude mít křest, ještě nevíme," říká zaměstnanec brněnské zoo Michal Vaňáč.
Smečce vlků se nových přírůstků narodilo původně víc. „Ve výběhu jsme v květnu pozorovali tři čerstvě narozená mláďata," vzpomíná kurátorka savců Miroslava Friedmanová.

Z nich však přežila jen zatím bezejmenná samička. „Je to i kvůli tomu, že její matka rodila poprvé," vysvětluje Friedmanová. Zaměstnanci zahrady jsou za přežití alespoň jednoho vlčata rádi. „U prvorodiček se totiž stává, že nepřežije žádné z jejích mláďat," říká Brindzáková.

Před dvěma lety se skupina vlků arktických kvůli uhynutí jejich alfasamce Atilly rozpadla. Zaměstnancům zoologické zahrady se ji však podařilo obnovit. „Vloni jsme získali nového alfasamce z Dánska. Vytvořil chovnou skupinu se dvěma samicemi z našeho brněnského odchovu," doplňuje mluvčí.

O vlky se v zahradě pečlivě starají. „Každý z nich denně spořádá přibližně kilo a půl masa i s kostmi," říká Brindzáková. Jen v neděli musí smečka bez mláďat mít hladovku.

EVA NAGYOVÁ