Podle Martina Klíče, ředitele společnosti A kluby, která pomáhá gamblerům, se toto rozhodnutí dalo očekávat. „Předpokládali jsme, že se majitelé přístrojů nevzdají lehce a že automaty na smetišti neskončí hned. Bylo jasné, že se je budou snažit ještě využít," řekl ředitel.

Podle mluvčího musí majitelé jednat rychle. „Za pár let mohou být populární jiné hry. Navíc je těžké určit, zda budou terminály vyhovovat zahraničním hráčům. V každé zemi je oblíbený jiný typ her," řekl Čírtek

Dodal, že Kajot neplánuje své přístroje přemístit do brněnských městských částí, ve kterých hazard zakázaný není. „Neuplatní se na tamějším trhu. Ani automaty, které tam jsou nyní, hráči nevyužívají všechny. Ze stejného důvodu Kajot přístroje nenabídne firmám z České republiky," doplnil mluvčí.

Videoloterijní terminál stojí 100 až 200 tisíc korun. „Kvůli množství nevyužitých kusů bude jejich cena klesat. Může spadnout i na třicet tisíc korun," sdělil vedoucí marketingového oddělení Kajotu Michal Binko.

Aby terminál fungoval, musí být připojen k centrálnímu počítačovému systému. Bez platné licence na něm hry pustit nejdou. „Proto je téměř vyloučené, aby ho někdo zneužil v černé herně," sdělil Čírtek. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila se firmy, které se hazardem zabývají, nebudou pokoušet provozovat černé herny. „Spíše se zaměří na mezery v zákonech a nasadí povolené typy přístrojů," sdělil.

Ministerstvo financí České republiky od začátku roku postupně zamítá odvolání majitelů heren, které zakazuje brněnská vyhláška. Před jejím schválení bylo v Brně více než tři sta heren a skoro tři tisíce terminálů. Provozovatelé zatím museli vypnout kolem pěti set automatů v šedesáti hernách. „Výpovědní lhůta u smluv, které mají provozovatelé s vlastníky domů, ve kterých jsou herny, je obvykle pět let. Provozovatelé proto nemůžou utéct narychlo. Bez automatů ale nemají ani na nájem. O hospody lidi zájem nemají. Přesto zatím Kajot o nasazení například vědomostních automatů neuvažuje," sdělil Čírtek.