I kvůli vysokým cenám si nemohl Šťastný mezi byty příliš vybírat. „Vlastní požadavky na byt kromě dopravní dostupnosti jsem při výběru moc mít nemohl. Spíš jsem hledal kompromisy, na které jsem byl ochotný přistoupit v souvislosti s nabídkou, protože bytů je málo, a vlastními možnostmi,“ popsal své rozhodování Brňan.

Z analýzy developera vyplývá, že cena za metr čtvereční se v Brně v závislosti na počtu pokojů a rozloze pohybuje od 72 200 do 79 200 korun. Nejdražší jsou vzhledem k výměře byty jednopokojové, nejlevnější třípokojové. „Nejžádanější jsou stále dvoupokojové. U nich se cena stále drží a stoupá. O větší byty takový zájem není. Jsou dražší a kvůli novým úvěrovým podmínkám lidé na půjčku často nedosáhnou,“ zhodnotil realitní makléř společnosti Realspektrum Petr Broža.

Ministerstvo zemědělství, kraj a Povodí Moravy se dohodli ve čtvrtek na navýšení hladiny v Nových Mlýnech.
Navýší hladinu Nových Mlýnů kvůli suchu. Ornitologové zůstávají proti

Právě větší byty navíc zvyšují průměrnou cenu bytů na trhu. „V nabídce převládají drahé byty, jako jsou třípokojové či větší,“ vysvětlil výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Ceny bytů v Brně- Brněnské byty stále zdražují. Blíží se však k hranici, za níž ceny stoupat přestanou. Podle developerské společnosti Trikaya je u průměrného bytu takovou hranicí cena 75 tisíc za metr čtvereční.

- Developerská firma All Inclusive Development považuje za zcela hraniční cenu za metr čtvereční bytu v Brně sto tisíc.
- Podle společnosti Realspektrum jsou nejoblíbenější dvoupokojové byty. Z analýzy developerské společnosti Trikaya však vyplývá, že za ně kupci zaplatí nejvíc.

- Hledání vhodného místa k životu lidem komplikuje vysoká cena a nedostatek bytů v Brně.

Největší zájem mají lidé stále především o dvoupokojové nemovitosti. V posledních třech měsících si takový byt pořídilo víc než 220 zájemců. „Kupovali hlavně byty s průměrnou cenou 3,78 milionu korun a v centru. Dvě třetiny všech prodaných objektů byly v Brně-středu a Králově Poli,“ upřesnil Veselý.

Za psychologickou hranici, při jejímž překročení už ceny bytů nevzrostou, považuje ředitel developerské společnosti All Inclusive Development Ivor Ševčík, sto tisíc za metr čtvereční. „Naše stavební projekty, které se hodí jako investice, se prodávají za pětasedmdesát tisíc za metr čtvereční. Nadstandardní stavby v kvalitních lokalitách stojí i víc než pětaosmdesát tisíc za metr čtvereční,“ upozornil Ševčík.

Ceny bydlení v Brně podle něj stouply za poslední tři roky asi o třicet procent. „Lidé mají peníze, chtějí bydlet, ale nemají kde. Vinou zastaralého územního plánu není kde stavět. Navíc jsou neuvěřitelně dlouhé povolovací procesy. Kvůli pomalému schvalování ze strany úřadů stavíme běžně až o dva až tři roky déle než chceme,“ vysvětlil Ševčík.