Kvůli zvýšeným teplotám a více lidem ve fontáně se kvalita vody u Janáčkova divadla zhoršila. „Musíme více dávkovat chemii. Vodní prvky nemají technologii, aby zvládly čistit vodu jako v bazénech,“ vysvětlila Kateřina Novotná z Veřejné zeleně města Brna. Městská firma jich má spolu s piazzetou ve správě více než dvacet.

Novotná doplnila, že případné prohřešky řeší se strážníky. Ti zasáhnou, když správce parku nezvládá vymáhat provozní řád. V posledních týdnech je ale o spolupráci v případě Janáčkova divadla nepožádala. „Je to také na lidech. Horké dny ve městě jsou nepříjemné, ale proto jsme instalovali třeba v parku Lužánky čtyři mlžítka, která slouží pro osvěžení,“ poradila.

V proudu řeky Svratky v Brně pracuje bagr
V korytě řeky Svratky v centru Brna popojížděl bagr

Ochladit celé tělo zkouší lidé také v kašně na náměstí Svobody. „Jedná se o ojedinělé případy. Před několika lety jsme opakovaně zasahovali třeba u kašny před budovou Janáčkovy akademie múzických umění na Komenského náměstí. Tyto potíže už tady ale neevidujeme,“ okomentoval mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Pozornosti neušla ani kašna Parnas na Zelném trhu. Na její vrchol se pokoušela v noci na sobotu vylézt opilá žena. Uvízla a dolů ji dostali až hasiči.

O kašnu se starají zaměstnanci městské části Brno-střed. „Nezaznamenali jsme, že se v našich vodních prvcích lidé vyloženě koupají. Jako větší problém vnímáme odpadky, které tam odhazují,“ sdělila mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Zdroj: MP Brno