I rektor sám očekával, že se na něj za tento krok snese vlna kritiky. „Moje rozhodnutí vyvěsit tibetskou vlajku se určitě projevům nesouhlasů nevyhne. Stejně tak jako úterní rozhodnutí prezidenta, které bude nepochybně významně kritizováno mnoha představiteli různých zájmových skupin včetně akademické veřejnosti," uvedl Bek po tom, co osobně pověsil vlajku před rektorát Masarykovy univerzity.

Na Bekovu výzvu se přidala i Mendelova univerzita. „Náš rektor zprávu obdržel a rozhodli jsme se připojit. Velkou tibetskou vlajku sice nemáme, nahradili jsme ji ale malými vlaječkami v oknech," uvedla mluvčí Kateřina Brettschneiderová Loutocká. Už poněkolikáté vyvěsila tibetskou vlajku i Janáčkova akademie múzických umění. „I my jsme se připojili. Vyvěsili jsme velkou vlajku, tak jako při každém dni Tibetu," sdělil mluvčí Luboš Mareček.

Zato Veterinární a farmaceutická univerzita Brno školní budovu barvami Tibetu nevyzdobila. „Není u nás zvykem vyjadřovat se k politickým záležitostem, ani nechceme mluvit za ostatní zaměstnance," uvedla mluvčí Kristýna Kounková.

Politický nádech akce odradil od vyvěšení vlajek i Vysoké učení technické v Brně, na kterém tibetská vlajka vyvěšena také nebyla. „Naši studenti pravidelně jezdí do Tibetu pomáhat, nicméně této akce jsme se rozhodli nezúčastnit kvůli její politické povaze," vysvětlila důvody mluvčí Radana Kolčavová.

Podle politologa z Univerzity Palackého v Olomouci Pavla Šaradína nebylo vyvěšení tibetské vlajky nijak nevhodné. „Vysoké školy mají právo dávat najevo svůj vlastní názor. Nebyl to navíc ani první případ demonstrace vlastního postoje, který se lišil od toho, který zaujímají vrchní představitelé státu. V tomto případě ale nemohu mluvit jako nestranný pozorovatel, protože pracuji právě na univerzitní půdě," uvedl Šaradín. I Univerzita Palackého v Olomouci, na které působí, ve středu za pět minut dvanáct vyvěsila vlajku Tibetu.

Kromě vysokých škol se připojil i brněnský magistrát. „Brno se jako univerzitní město připojuje k dnešní akci a za pět minut dvanáct zavlaje z Nové radnice tibetská vlajka," sdělila Zuzana Taušová z tiskového střediska magistrátu.

Na Facebooku se hodinu po vyvěšování vlajek vyjádřil i brněnský primátor Petr Vokřál. „Této panice a vyplašenému poklonkování směrem k Číně nerozumím. Z jakých sankcí máme strach, ekonomických? Náš vývoz na Slovensko je téměř desetkrát větší než do Číny, takže pokud zástupci státu poklonkují z ekonomických zájmů, tak bychom měli dopisem podpořit spíš Slovensko a Andreje Kisku," uvedl na sociální síti Vokřál.

HANA DRAHOKOUPILOVÁ