Právě takzvaná fronta osobností bude letos zdobit limitovanou edici hrnků, polštářů či pexesa. „Když jsem přemýšlela, co pro mě znamenají vánoční trhy, jako první mě napadla fronta. Na každém ze tří návrhů tedy najdeme stánek, u kterého stojí brněnské osobnosti,“ vysvětlila autorka návrhu Vendula Chalánková.

Lidé se tak mohou setkat s postavami z historie i současnosti Brna. „Vytvořila jsem tři návrhy, které jsem pracovně nazvala staří mistři, mistři a mladí. Ze starých mistrů si lidé mohou prohlédnout například Rudolfa Těsnohlídka nebo Leoše Janáčka. U mistrů pak ve frontě stojí třeba Arnošt Goldflam nebo Bolek Polívka. Z mladých jsem pak vybrala streetartového umělce Tima, spisovatelku Kateřinu Tučkovou nebo komičku Adélu Elbel,“ dodala Chalánková.

Ilustrační foto
Na Brněnsku chybí dětští lékaři. Odrazují je e-recepty a pospíchají do důchodu

Přestože loňský design hrnků vyvolal mezi lidmi rozporuplné reakce, letošní motiv hodnotí většina z nich kladně. Někteří však mají problém s tím, že osobnosti na hrnku skoro nepoznají. „Jako nápad je to skvělé, jen je škoda, že některé osobnosti nejdou poznat,“ posteskla si Brňanka Anna Zámečníková.

Kromě této speciální edice, kterou si budou moct lidé pořídit v brněnských informačních centrech, čekají na návštěvníky trhů také tradiční vratné hrnky a kelímky s motivem Ježíška. „Lidé je dostanou na zálohu u každého stánku. Když nápoj dopijí a budou si chtít koupit nový, jednoduše dají hrnek prodejci a ten jim dá nový, čistý. Kelímky si pak lidé mohou nechat, popřípadě je vrátit a dostat zpět zálohu,“ popsala ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Janulíková.

Brněnské Vánoce však čeká i několik novinek. Jednou z nich je přemístění dřevěného betléma z náměstí Svobody. „Letos jej lidé najdou na Dominikánském náměstí. Museli jsme ho také trochu upravit. Skládá se teď z několika kaskád, postavy ale zůstaly stejné,“ uvedla jedna z organizátorek Dana Drásalová.

Seniorbus. Ilustrační foto.
Zájem o Seniorbusy roste, přibude čtvrté auto. Měsíčně přepraví skoro tisíc lidí

Na Dominikánské náměstí se také přesune většina gastronomických stánků. „Protože byl v minulosti na místě rybí a drůbeží trh, rozhodli jsme se ve stejném duchu nechat i letošní trhy. Lidé si tak mohou pochutnat na vánočním kapru s bramborovým salátem od Quick bistra nebo křepelčích vejcích a grilované pštrosí klobáse ze statku Samsara,“ dodala Drásalová.

Kromě jídla bude k dispozici i několik barů. „Pro návštěvníky jsme si nachystali speciální vánoční nápoj ze zázračné perníkové limonády,“ řekl jeden z majitelů Turbomoštu Adam Vodička.

K vyzkoušení bude na místě také stánek s virtuální realitou. „Podařilo se nám vytvořit speciální vánoční hru, ve které hráč chrání vánoční strom nebo zachraňuje ze střechy kočku. Lidé si také mohou vychutnat pohled na zasněžené náměstí,“ zakončila Janulíková.

Brněnské Vánoce 2017
• Vánoční trhy začnou už tento pátek v pět hodin rozsvícením vánočního stromu na náměstí Svobody.
• Lidé se mohou těšit na více jak 145 hudebních a tanečních vystoupení.
• K vyzkoušení bude i stánek s virtuální realitou.