Podle mluvčí brněnského Turistického informačního centra Gabriely Peringerové většina stánků zmizela už před Štědrým dnem. „V pátek se pak sbalily i čtyři velké stánky s občerstvením, které zůstaly i po svátcích," uvedla Peringerová.

Průzkumy, které si turistické centrum nechalo zpracovat, ukazují, že denně přes náměstí prošlo zhruba dvacet tisíc lidí, celkově tedy zhruba půl milionu. „Plné přihlížejících pak bylo náměstí při několika příležitostech. Jednou z nich bylo třeba rozsvěcení vánočního stromu," doplnila Peringerová. Podle ní tak byla návštěvnost vyšší než v roce 2013.

Na množství návštěvníků si nemohou stěžovat ani trhovci. „I přes nevánoční počasí to pro nás byla velice úspěšná sezona. Přišlo hodně lidí. Oblíbili si u nás zejména teplou sangrii s čerstvým ovocem," řekla za stánek se španělskou pochoutkou churro Barbora Gavendová.

Její slova potvrzuje i Peringerová. „Náměstí Svobody se stalo centrem vánočních trhů hlavně proto, že se stánky přesunuly ze Zelného trhu na Moravské náměstí. Nevešlo se jich tam totiž tolik jako v minulých letech," vysvětlila mluvčí.

Brňané většinou litují, že stánky nezůstávají na náměstí delší dobu. „Bylo by fajn mít po celou zimu možnost dát si bramborák a něco k pití na zahřátí," myslí si třeba Pavel Kostelecký.

O prodloužení doby trvání trhů však Turistické informační centrum do budoucna neuvažuje. „Po Vánocích už tolik lidé přes centrum nechodí," sdělila Peringerová.

Možnost navštívit stánky s tradičním vánočním zbožím neměli ale jenom lidé, kteří procházeli přes náměstí Svobody. Trhovci prodávali také na Moravském náměstí, v Radnické ulici nebo u nákupní galerie Vaňkovka a v komunitním centru Industra. „Pokud jde o návštěvnost, tak odhadujeme, že za celou dobu trvání akce trhy navštívilo zhruba sto tisíc lidí. Nejsilnější samozřejmě byly víkendy," popsal Roman Burián, mluvčí městské části Brno-střed, která vánoční trhy na Moravském náměstí organizovala.

"Schované" trhy

Návštěvnost stánků v Radniční ulici byla podle Peringerové slabší. „Nepřišlo tolik lidí, kolik chodí v jiných letech. Kvůli přesunu trhů totiž zmizely davy lidí, které o vánočních svátcích vždy proudily ze Zelného trhu na náměstí Svobody a opačně, " vysvětlila mluvčí.

Na tom se shodují i lidé, kteří na trhy chodí pravidelně. „Neměla jsem Radniční ulici po cestě. Navíc jsem ani nevěděla, že tam nějaké trhy letos budou," upozornila studentka Markéta Žůrková.

Návštěvnost vánočních trhů si naopak pochvaluje ředitel kreativního komunitního centra Industra Pavel Stratil. „Přišlo kolem dvou tisíc lidí. To je dobrý výsledek," poznamenal Stratil.

O tom, jak budou vánoční trhy v Brně vypadat příští rok, zatím rozhodnuto není. „V současné situaci opravdu nedokážu říct, jakou by mohly mít podobu. Je možné, že je ani nebudeme organizovat my," naznačila Peringerová.

Situace v centru je komplikovaná především proto, že nové vedení Brna nedávno odvolalo z funkce jeho ředitelku Petru Kačírkovou. Důvodem byla dlouhodobá nespokojenost s její prací.