Původně měla zařízení pro okamžitou pomoc dětem v nouzi výjimku pouze do konce února. Ministerstvo ji prodloužilo do konce května. „Už v polovině března jsme podali rozklad k ministryni Michaele Marksové a žádali o prodloužení do konce roku. Rozhodnutí jsme ale ještě nedostali," sdělila včera předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Mluvčí ministerstva Petr Sulek pouze oznámil, že ministerstvo o dalším prodloužení výjimky dosud nerozhodlo. Dál situaci nekomentoval.

V Brně proto musí do zítřka Klokánek opustit třináct dětí, které jsou přes počet. Zůstat jich tam totiž může jen šestatřicet. „Přitom ale nemáme ani moc těch, které by v nejbližší době měly odejít domů," konstatovala ředitelka brněnského Klokánku Lenka Malhocká.

Úřady už vzhledem ke končící výjimce delší dobu nové děti do Klokánku neposílají, ty nynější ale na ulici pracovníci vyhodit nemohou. Vodičková upozornila, že v Jihomoravském kraji jsou zřejmě všechna ústavní zařízení plná, takže děti zřejmě poputují do vzdálenějších ústavů v jiných krajích.