Nejoblíbenější je mezi dětmi tohoto věku marihuana, kterou vyzkoušela až pětina z nich. Desetina z nich se přiznala, že kouří opakovaně. Na pomyslném druhém místě jsou mezi žáky sedativa. „Tišící látky na zklidnění získávají od rodičů, kteří je mají doma," vysvětlil vedoucí centra Jan Veselý.

Někteří patnáctiletí se přiznali, že vyzkoušeli i tvrdé drogy. Například extázi, LSD a jiné halucinogeny. „Ve čtvrtině tříd je někdo, kdo užil pervitin," řekl Veselý.

Deváťáci a drogy∙ 20 procent vyzkoušelo marihuanu, z toho 10 procent opakovaně
∙ 1,2 procenta už ve dvanácti letech
∙ 4 procenta zkusila sedativa
∙ 3 procenta LSD a houbičky
∙ 1 procento pervitin
∙ 1 procento extázi

Upozornil, že situace se dlouhodobě zhoršuje. „Děti začínají brát drogy dřív," poznamenal.

Policisté zatím ovšem o prohlubování problému nemají informace. „Náš toxitým žádný nárůst mladších uživatelů drog nezaznamenal," upozornila policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Podle průzkumu nejčastěji získávají děti drogy ve skupině vrstevníků a od starších kamarádů. Na třetím místě pak dokonce od rodičů. „Například u kouření marihuany je to kvůli obrovskému boomu po revoluci. Z dětí, které tehdy začaly kouřit, jsou dnes rodiče. Stejně jak někteří dávají svým dětem vyzkoušet alkohol, tak tito nabízejí marihuanu," nastínil Veselý.

Naopak podle šetření nejsou pravda pověsti o tom, že děti si drogy kupují od cizích.

Návykové látky jsou častý problém v takzvaných vyloučených lokalitách. „Mladí tam mají zkušenosti s drogami dříve a ve vyšší míře," uvedla drogová preventistka Elena Juránková pracující ve školách v problémových místech.

Ještě dříve mají děti zkušenosti s alkoholem. Například třetina ochutná pivo dřív, než jim je deset let.

Ve stejném věku má až osm procent dětí zkušenosti s kouřením. V patnácti to už je polovina. „Pravidelně kouřím právě od patnácti let. Cigarety jsem si buď kupovala z kapesného, nebo mi vždy někdo nabídl," potvrdila zkušenost Brňanka Sabina Šedová.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ