S komplikacemi se po tom, co v lednu Krajský soud v Brně aktualizaci zrušil, musí potýkat například developerská společnost Trikaya. „Už tři roky pracujeme na bytovém domě Neumann v Masarykově čtvrti. Stál nás zhruba patnáct milionů korun, o které teď nejspíš přijdeme. Veškeré plány můžeme zahodit nebo na nějaký čas schovat do šuplíku," řekl ředitel firmy Alexej Veselý.

O tom, jak bude společnost dál postupovat, zatím ředitel nerozhodl. „Nevím, jestli budeme požadovat nějakou náhradu škody. Řešíme, zda je to vůbec možné, a po kom bychom peníze mohli chtít," uvedl Veselý.

Podle bývalého náměstka brněnského primátora Roberta Kotziana z ODS hrozí právě kvůli penězům, o které developeři přijdou, Brnu žaloby. „Město by mělo udělat všechno pro to, aby podalo kasační stížnost a proti rozhodnutí soudu se tak odvolalo," řekl Kotzian.

Další kroky zvažuje i investor, který chtěl postavit víceúčelový dům v brněnské Provazníkově ulici. „Jsme teď ve fázi, kdy se otřepáváme z toho, co se stalo, a řešíme, jak se k tomu postavit," sdělil Pavel Bezpalec ze společnosti Mimoto, která projekt stavby budovy připravovala.

Podle něj je situace v Brně po zrušení aktualizace územního plánu velmi nejistá. „Investoři si dvakrát rozmyslí, jestli tady budou chtít něco stavět. Nikdo totiž neví, jak bude nový územní plán vypadat," upozornil Bezpalec.

Podobný názor má i Veselý. „Rozhodnutí soudu bude mít dopad na ekonomiku v celém Brně. Stavba jednoho bytového domu zaměstná spoustu lidí. To jsou pracovní místa, která teď nebudou," myslí si ředitel firmy Trikaya.

Ekonom Jiří Šimara se nedomnívá, že by zamítnutá aktualizace mohla nějak výrazněji poznament brněnskou ekonomiku. „Pokud se ve městě na nějakou dobu přestane stavět, bude to mít pouze krátkodobý efekt. Pokud se to vůbec nějak projeví," poznamenal ekonom.

Jaké zpoždění budou mít jednotlivé projekty, zatím developeři říct nedokáží. „Nevíme, co všechno se změní. Zatím to vypadá na zdržení v řádu několika let," odhaduje obchodní ředitelka společnosti Imos development Hana Vyplelová.

Její firmy se zrušená aktualizace územního plánu dotkla také. „Ze dne na den se ukázalo, že veškeré materiály, které máme připravené například ke stavbě bytového domu v Sabinově ulici v brněnské městské části Žabovřesky, jsou nám k ničemu," postěžovala si ředitelka.

Náměstek brněnského primátora pro oblast územního plánování Martin Ander se chce s lidmi, kterých se rozhodnutí krajského soudu dotklo, setkat. „Jsme ochotní s nimi jednat o možnostech, jak se se zrušenou aktualizací vypořádat. Rozhodně nechceme, aby nevěděli, co bude dál," slíbil Ander.

Výzvu k jednání od něj lidé dostanou příští týden. „V pondělí se problémem bude zabývat městská rada. Rozhodneme taky o tom, jestli podáme kasační stížnost a odvoláme se tak proti rozhodnutí soudu," upřesnil náměstek.

Nastínil také, jaký bude postup města v budoucnosti. „Už na úterním jednání zastupitelstva chceme projednat některé změny, které je potřeba v územním plánu udělat co nejdříve," popsal Ander.

Jedná se především o projekty, na které Brno může dostat dotace z Evropské unie. Je to rekonstrukce dopravního terminálu na Mendlově náměstí, parkoviště v Olomoucké ulici a někdejší areál Zbrojovky," doplnil Ander.