„Víme, že se ocitla ve velmi těžké osobní situaci a domníváme se, že se tak stalo nespravedlivě. Máme za to, že není možné, aby tak čestná a charakterní, spolehlivá a po všech stránkách zralá žena úmyslně udělala to, z čeho je obviněná,“ uvedl Kerndl.

Jeho slovům naslouchalo asi šedesát lidí. Především politiků z řad ODS. Přišli starostové jiných městských částí, poslanci nebo zastupitelé města Brna.

Na demonstraci však přišli i obyčejní lidé. „Kauza je vyvolaná podle mě účelově. Starostka podle mě někomu vadila, tak ji chtěli odstranit. Jsem stejně jako ona lékař a nevěřím, že by mohla něco takového udělat,“ podotkl třeba Emil Černý.

Bývalé starostce hrozí až deset let vězení za to, že podepsala smlouvu o pronájmu bývalých vojenských pozemků v Lerchově ulici firmě Wilson properity. Ta chtěla v areálu bývalých vojenských autoopraváren postavit víceúčelový bytový dům. Město ale pozemek získalo od ministerstva obrany bezplatně s tím, že minimálně deset let bude sloužit nekomerčním účelům. To však nájemní smlouva uzavřená městskou částí porušila a město tak dostalo takřka desetimilionovou smluvní pokutu.

Dagmar Hrubá svou vinu od začátku kauzy Wilson odmítala, a ani teď svůj postoj nemění. „Žádný trestný čin to nebyl. A ani korupce,“ uvedla před časem Hrubá, která už na jaře kvůli aféře místo starostky největší brněnské městské části opustila. Pokud jí soud prokáže vinu, bude muset jít nejméně na tři roky do vězení.

Obhajovat před soudem se bývalá starostka obviněná ze zneužití pravomoci veřejného činitele začne příští týden v pondělí. Pokud jí soud prokáže úmyslné zneužití pravomoci, bude muset desetimilionovou pokutu zaplatit z vlastní kapsy.