Jak postupovat při záchraně života ukázali veřejnosti v úterý brněnští záchranáři v Galerii Vaňkovce. „Pokud jsou pacienti postiženi zástavou oběhu, zhruba padesát procent z nich umírá už v terénu. Pouze deset až patnáct procent se vrací do aktivního života. S každou minutou klesá šance o přežití,“ popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Truksová. Správnou resuscitaci ukazovali lidem záchranáři na umělých figurínách. Kolemjdoucí si mohli na figuríně vyzkoušet masáž srdce s vyslechnout si rady, jak k postiženému při zástavě srdce chovat.

Záchranáři předvedli i automatizované defibrilátory. Ty s sebou vozí například hasiči a policisté. K dispozici jsou i na veřejných místech, kde se pohybuje hodně lidí. „Často je najdete v obchodních centrech, na fotbalových hřištích i na ulici,“ vysvětlila Truksová. Při zavolání na číslo 155 operátorka najde v systému nejbližší defibrilátor a buď na místo pošle samotného volajícího, nebo kontaktuje správce defibrilátoru, který je k jeho použití speciálně vyškolený.

V Jihomoravském kraji postihne ročně náhlá srdeční příhoda mimo nemocnici přibližně sedm set lidí. V takových případech mohou pomoci právě automatizované defibrilátory, které může používat i úplný laik. „Obsluhu zvládne každý. Po zapnutí defibrilátor sám hlásí, co má člověk udělat,“ řekl za záchranáře Daniel Bartošek.

Akce se konala na Evropský den záchrany života. Ve středu obchodního centra se mohli lidé zastavit od desáté hodiny ranní až do páté hodiny odpolední.

KAMILA LORENZOVÁ

Strážník Petr Čermák holýma rukama odzbrojil lupiče v pohodě
Při nákupu se strážník stal hrdinou. Holýma rukama odzbrojil lupiče