V názoru na Amazon nebyla dlouhou dobu jednotná ani koalice. Ještě ve čtvrtek večer jednali zástupci občanských i sociálních demokratů o podmínkách pro investora. „Podoba návrhu se nám nelíbila. Doplnili jsme proto, že se investor zaváže k účasti na majetkoprávním vypořádání s majiteli pozemků potřebných ke stavbě nájezdu. To je obvykle nejsložitější část takových projektů. Informovali jsme o tom i zástupce dalších stran v zastupitelstvu a věřím, že návrh jednotně schválíme," poznamenal radní a šéf klubu zastupitelů za ODS Libor Šťástka.

Bez dálničního napojení na dvoustém kilometru D1 se podle města nedá projekt podpořit. Už teď je totiž v okolí průmyslové zóny, kterou provozuje společnost CTP, hustá doprava. Sklad Amazonu má však otevřít letos v září a stavba nájezdu potrvá další tři roky. Tato přechodná doba je hlavním důvodem, proč řada zastupitelů s podporou váhá.

Investor chce i přes průtahy stihnout otevření letos na podzim. „Po schválení smluv zastupitelstvem musíme počítat s dalšími několika měsíci na vyřízení příslušných povolení. K tomu budou důležitá stanoviska jednotlivých městských částí – Slatiny, Tuřan a Černovic," poznamenal regionální ředitel CTP Tomáš Budař.


DETAILNÍ INFOGRAFIKY NAJDETE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST