Jedinou kandidátkou do primátorského křesla byla Markéta Vaňková. První kritika se ze strany odcházející koalice na ni snesla ještě před zvolením do funkce. Zazněly otázky na důvod uvolnění dvou dalších zastupitelů pro oblasti marketingu a cestovního ruchu a informačních technologií. „Marketing a cestovní ruch je významný pro to, aby se Brno prezentovalo i navenek a aby bylo dobrou značkou. Mám také za to, že v dnešní době se vydává veřejná správa směrem, kde jsou informační technologie mnohem více využívané než dosud a je tedy nutné práci v této oblasti zintenzivnit,“ vysvětlila.

Nové vedení Brna• Primátorka – Markéta Vaňková (ODS)
• 1. náměstek pro oblast zdravotnictví, školství, sportu, územního plánování a životního prostředí – Petr Hladík (KDU-ČSL)
• 2. náměstek pro oblast majetku, kultury, participace veřejnosti, informačních technologií, strategie a analýzy dat – Tomáš Koláčný (Piráti)
• 3. náměstek pro oblast bydlení a správy majetku – Oliver Pospíšil (ČSSD)
• 4. náměstek pro oblast investic, dopravy, sociálních služeb, marketingu a cestovního ruchu – Robert Kerndl (ODS)
• člen rady pro oblast investic – David Grund (ODS)
• člen rady pro oblast dopravy – Petr Kratochvíl (ODS)
• člen rady pro oblast školství a sportu – Jaroslav Suchý (KDU-ČSL)
• člen rady pro oblast územního plánování – Filip Chvátal (KDU-ČSL)
• člen rady pro oblast majetku – Róbert Čuma (Piráti)
• členka rady pro oblast kultury – Marek Fišer (Piráti)
• uvolněný člen zastupitelstva pro oblast informačních technologií – Ondřej Kotas (Piráti)
• uvolněná členka zastupitelstva pro oblast marketingu a cestovního ruchu – Kristýna Švarcová (ODS)

Lucie Šafránková z SPD se Vaňkové ptala na postoj k projektu sociálního zabydlování rodin a z úst bývalého primátora Petra Vokřála zazněla otázka ohledně přínosu nového vedení města. „V mnohém chceme samozřejmě pokračovat, to je jediná správná cesta. Nechceme říct, že vše, co se dosud dělalo, uděláme mnohem lépe. Ale jsem přesvědčená, že třeba na dopravních stavbách se dá pracovat mnohem rychleji,“ odpověděla Vaňková.

Pro zvolení nové primátorky do čela budoucího vedení města hlasovalo třiatřicet z pětapadesáti zastupitelů. Proti byli téměř všichni zastupitelé za hnutí ANO. Zdržel se pouze Jiří Faltýnek a zastupitelé za SPD.

Ilustrační foto
167 milionů do škol. Na zanesené potrubí, uvolněnou střechu i padající kachličky

Náměstkem pro kulturu a informační technologie se stal Pirát Tomáš Koláčný, který se dosud věnoval z pozice radního především participaci veřejnosti. Kandidát na náměstka pro oblast bydlení, sociální demokrat Oliver Pospíšil, čelil otázkám týkajících se privatizace. „V minulém volebním období jsme nehlasovali pro prodej jednotlivých bytových domů, protože jsme nesouhlasili s tím, jak se s ním vedení města vypořádávalo,“ odpověděl Pospíšil na otázku Karin Karasové z hnutí ANO.

Gesce dopravy, sociálních služeb, marketingu a cestovního ruchu v úterý přebral primátorčin spolustraník Robert Kerndl. O dalším pokračování projektů sociálního zabydlování chce rozhodnout pravděpodobně v lednu.

Své první kroky ve funkci představil nový brněnský radní Petr Kratochvíl z ODS. „Vstupuji do svého třetího volebního období v komunální politice. Jako radní pro dopravu jej chci odstartovat obsazením místa vedoucího odboru dopravy, korekcí rezidentního parkování a založením komise pro koordinaci dopravních staveb,“ zmínil.

Vedení města v úterý doplnili také dva noví uvolnění radní. Pro oblast marketingu a cestovního ruchu se jí stala Kristýna Švarcová z ODS a místo zastupitele pro gesci informačních technologií zaujal Pirát Ondřej Kotas.

Končícího primátora Petra Vokřála také zajímalo, kolik peněz za tyto uvolněné funkce navíc město zaplatí. „Rozdíl jsou asi čtyři miliony korun,“ zmínil nový náměstek primátorky za ODS Robert Kerndl.

Noví brněnští radní poprvé zasednou ve středu.

Ilustrační foto
Jižní tangenta má odklonit dopravu z města. Spojí D52 a nově šestiproudou D2