Odborníci na výsledné studii, která předpovídá změnu klimatu až do roku 2050, pracovali téměř dva roky. Práce se zaměřuje hlavně na problémy spojené s městskou zelení a vodou. „Následující období bude charakteristické extrémními výkyvy počasí. Ať už vysokými teplotami, tak prudkými lijáky nebo krupobitím. Očekáváme nárůst počtu tropických dní, tropických nocí a vln horka," zdůraznila jedna ze spoluautorek studie Marie Fikoczková.

Čtěte také: Babišovy přednášky: Politické otázky? Nebudeme je brát v potaz, zní z univerzity

Obecně jsou hlavní rizika v Brně spojená s horkem, extrémními srážkami, povodněmi ve městě, nedostatečným vsakováním dešťové vody a také suchem a nedostatkem vody ve městě.

Strategický plán na problémy nejen upozorňuje, ale nabízí i řešení. „Mezi hlavní cíle patří výsadba stromů nebo vznik více zelených střech a zelených fasád na soukromých a veřejných budovách. Je také potřeba zaměřit se na to, aby obyvatelé města o klimatických problémech věděli a zapojili se do jejich řešení," uvádí studie.

Podle vedoucího oddělení strategického plánování brněnského magistrátu Jana Holečka si vedení Brna hrozby uvědomuje. „Protože se klima dlouhodobě nemění, nepatřilo to mezi zásadní priority města. Velmi nás ale třeba překvapil teplotní rozdíl mezi povrchem hřišť s umělou a přírodní trávou. S tím bychom měli při plánování sportovišť rozhodně pracovat," poznamenal Holeček.

Čtěte také: Brno i celý kraj trápí smog. Hromadná doprava možná bude zdarma už v úterý

Vytvořená studie nezůstane jen na papíře. Stane se jedním z pokladů Strategie pro Brno 2050, kterou město aktuálně zpracovává.

Největší klimatické hrozby Brna∙ Vlny horka, nárůst oblastí s největší koncentrací tepla. Odborníci čekají více tropických dní i nocí, ale i takzvaných vln horka, kdy je tři a více dní po sobě teplota přes 30 °C.
∙ Extrémní srážky, povodně a nedostatečné vsakování dešťové vody průměrný roční úhrn srážek bude oproti dlouhodobému průměru za období 19812010 mírně klesat. Lze ovšem předpokládat krátkodobé extrémní deště a hrozí bleskové povodně.
∙ Sucho a nedostatek vody ve městě pravděpodobné jsou delší období s nulovými nebo podprůměrnými srážkami a hrozbou sucha.