„Vítězství může přilákat turisty,“ podotkl náměstek primátora Martin Ander. Zeleň sice tvoří téměř třetinu plochy města, parků je však málo.

Až na osmadvaceti procentech z třiceti, které tvoří v Brně zeleň, rostou lesy. Třeba v Praze je lesů stejně jako parků. „Za poslední tři roky vznikly dva nové parky,“ řekl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Podle Andera i v Brně zeleně přibývá. Nový je třeba park Pod Plachtami v Novém Lískovci a chystají se další. „Chceme postupně vybudovat park mezi Královým Polem a částí Brno-sever. Vzniknout tam má i třešňový sad,“ nastínil.

Návrhy studentů architektury a výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně na podobu plánovaného parku Bohumila Hrabala v Židenicích.
Návrhy Hrabalova parku: lavičky ve tvaru koček, židle pod ovocnými stromy

V Brně se o zeleň stará několik organizací. „Před soutěží jsme se snažili, aby byla co nejvíce v pořádku trasa porotců. V podstatě jsme ale dělali jen běžnou údržbu“ zmínil ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala.

Na hezká kvetoucí a zelená místa v Brně mohou nyní upozornit i Brňané. Město pro ně vyhlásilo u příležitosti účasti v klání fotosoutěž. „Do konce července mohou zasílat snímky kvetoucího okolí,“ uvedla Kateřina Gardoňová z tiskového střediska magistrátu. Fotky mohou lidé posílat na facebookový profil Brnomycity. Zda Brno titul kvetoucího sídla získá, bude jasné v září.

Měsíční noc na Kraví hoře. Ilustrační foto.
Stínové divadlo a koupání v zářící vodě. Kraví hora ožije Měsíční nocí