A v nejbližší době ani nebude. „Zatím to není aktuální," podotkl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Do budoucna ale město s Havlovým jménem pro některou z ulic počítá. „Už před rokem jsme jméno zařadili do databanky, kde shromaždujeme vhodné názvy," uvedla předsedkyně pracovní skupiny pro názvosloví Eva Kubánková.

Podle ní přichází v úvahu varianta, že exprezidentovo jméno dostane některá z nových ulic. „Ulice se přejmenovávají jen ve výjimečných případech. Lidé, kteří tam bydlí, by si museli vyměnit všechny doklady," vysvětlila obtíže Kubánková. Podle některých lidí to ale není důvod. „Něco by se v Brně po Havlovi určitě jmenovat mělo. Že by si místní museli měnit doklady, je zanedbatelné," myslí si Jana Kulhánková z Brna.

V Jižním centru?

Problém je v tom, že je nevhodné, aby se po Havlovi jmenovala nevýznamná ulice na kraji města. „Musíme najít prostor odpovídajícího významu. Také budeme chtít souhlas Dagmar Havlové," řekla Kubánková a dodala, že vhodná cesta by mohla vzniknout v nové čtvrti Jižní centrum. „Páteřní ulice by se jmenovala třída Václava Havla," uvedla Kubánková. Po bulváru s tímto názvem se Brňané nejspíš ještě dlouho neprojdou. Stavby zatím nemají ani potřebná povolení.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Srdce ze svíček pro Václava Havla.

Poté, co nový název ulice schválí pracovní skupina pro názvosloví, musí ho posvětit městská část. „Já bych s tím souhlasil," uvedl starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka. Pak musí název schválit vedení města. „Nepovažuji za důležité, jestli je v Brně něco po Václavu Havlovi v tomto okamžiku pojmenováno. Jsem přesvědčený, že by po tom ve své skromnosti snad ani netoužil," myslí si brněnský primátor Roman Onderka. Dodal, že to ale neznamená, že v Brně jednou Havlova ulice nebo škola nebude.

Ulice na sídlišti ne, tvrdí Oslzlý

Pojmenovat některé místo v Brně po Havlovi by se zamlouvalo i řediteli divadla Husa na provázku Petru Oslzlému. „Neměli bychom to chápat jako povinnost. Ale kdyby se tady našlo vhodné místo, Brnu by to dělalo čest," podotkl Oslzlý, který byl Havlovým přítelem. Podle něj je nevhodným místem třeba ulice na sídlišti, protože ta neměl disident a dramatik rád. Oslzlému se naopak zamlouvá možnost významné ulice nebo parku. Upozornil na Havlův vztah k Brnu. „Jeho hry se hrály v Huse na provázku a také měl z Brna přátele," uvedl Oslzlý.

Právě Divadlo Husa na provázku si v úterý připomíná výročí jeho úmrtí. Program začne v deset hodin dopoledne. Krátce poté divadelníci odhalí Srdce pro Václava Havla, které dva výtvarníci vytvořili ze svíček, které lidé zapálili k jeho poctě. Dál lidé uvidí dokumentární film a uslyší záznam ze čtení hry Odcházení, který Havel namluvil. Večer zájemci na exprezidenta vzpomenout v Divadelním klubu Husy na Provázku. „Vstup na všechny programy je zdarma," uvedla mluvčí divadla Alžběta Nagyová.

Po Havlovi se rok od jeho smrti jmenuje pražské letiště, základní školy v Poděbradech a v Kralupech nad Vltavou. Havlova ulice je zatím v republice jen jedna. V Kadani na Ústecku tak přejmenovali Fučíkovu ulici letos v červenci.

V úterním vydání Brněnského deníku Rovnosti si přečtete rozhovor s pořadatelem kabinetu Havel Tomášem Mozgou. Podle něj je bývalý prezident stále nedoceněný.

Vážení čtenáři, kvůli mnoha nevhodným příspěvkům jsme byli nuceni diskuzi zrušit. Slušným diskutujícím se omlouváme.

REDAKCE