Letos chce magistrát podobným způsobem upravit více než desítku ulic. „Pokud se podaří uskutečnit všechna plánovaná opatření, zaplatíme za ně asi pět milionů korun. Jedná se o nízkonákladová řešení, která zajistí bezpečnost na silnicích především úpravou dopravního značení," sdělil Brněnskému deníku Rovnost vedoucí odboru dopravy brněnského magistrátu Vladimír Bielko.

Cyklistům se tak usnadní například cesta z centra města Údolní ulicí „Zrušíme pro ně jednosměrku v části ulice u lékařské fakulty,"popsal Bielko.

Brňané změnu vítají. „V jednosměrkách lidem na kolech hrozí pokuty, a to podle mě mnohdy zbytečně. Na širokých a přehledných ulicích nikoho neohrožují. Město jim zbytečně komplikuje život. Přitom kdyby jim cestu do města zjednodušilo, ubude aut v centru," myslí si například Pavel Vitásek.

Podobný názor má i mluvčí občanského sdružení Brno na kole Darek Gale. „Upravit dopravní značení tak, aby do některých míst umožňovalo vjezd cyklistům, je nejlepší a zároveň nejlevnější možné řešení současné dopravní situace v Brně. Jsem rád, že se po letech slibů magistrát konečně rozhoupal a změny udělá," sdělil Galle ze sdružení, které se zaměřuje na podporu cyklistů ve městě.

Podle Bielka odbor plánuje v příštích letech upravit co nejvíce ulic ve městě tak, aby byli pro cyklisty bezpečné. „Máme vypracovaný časový harmonogram přípravy jednotlivých opatření plánovaných s výhledem na deset let v celkové hodnotě zhruba za padesát milionů korun. Ten budeme ještě v průběhu roku aktualizovat," vysvětlil Bielko.

Cyklistům ale vadí, že magistrát nepočítá s celodenním zpřístupněním pěších zón v historickém centru města. „Cyklisté se tam dostanou pouze od pěti hodin od večera do devíti ráno. Přitom existuje mnoho aut s výjimkami, které například Masarykovou ulicí projíždí," uvedl Galle.

Podle Bielka však vjezd do pěších zón není možný kvůli velkému počtu chodců. „Musíme zajistit jejich bezpečnost," vysvětlil.

S tím ale Galle nesouhlasí. „V mnoha městech je běžné, že vedle sebe fungují cyklisté a chodci. Je to o zvyku. Pokud to ale magistrát nevyzkouší, nikdy nezjistí, že je to možné," uzavřel Galle.