Zdiskreditovat muslimy. To je podle arabské televize Al-Džazíra cíl kampaně v Brně. Proti muslimům bojují pravicoví extremisté, tvrdí zpráva z televize. Podle odborníků je mimořádné, že se Al- Džazíra zajímá o dění v Brně.

Televize reaguje na žalobu proti šéfovi brněnských muslimů Muneebu Hassanovi Alrawimu, na kterou jako první upozornil Brněnský deník Rovnost. Týká se nahrávky z kázání v brněnské mešitě z roku 2010. Podle městského státního zastupitelství v Brně na ní Alrawi nabádá k nenávisti.

Nahrávku zveřejnil bývalý člen Islámské nadace v Brně Lukáš Lhoťan, který s Alrawim vede dlouhodobé spory. „Všiml jsem si právě také článku na webu Al-Džazíry. Alrawi v něm tvrdí, že někdo dal před brněnskou mešitu hlavu prasete," uvedl Lhoťan.

Alrawi popírá, že by na problém arabskou televizi upozornil. „Osobně to za proti-islámskou kampaň nepovažuji a nevím, kde na to novináři z Al-Džazíry přišli. Dříve se proti nám vymezovala Národní strana, ale to už je několik let zpátky. Stejně jako záležitost s prasečí hlavou. Ta se navíc stala v Praze," řekl Alrawi.

Podle něj je možné, že někteří arabští novináři informace zkreslují. „Možná, že se na nynějším trestním stíhání přiživí někteří extremisté, ale já věřím v profesionalitu zdejší policie a úřadů," řekl.

Drobný odpor

Brněnský politolog Miroslav Mareš tvrdí, že verze s proti-islámskou volební kampaní je nesmyslná. „Jsou tady protimuslimské skupiny, ale zatím jsou malé. Islám rozhodně nepatří k tématům předvolební kampaně," sdělil Mareš.

I tak ale tisíce lidí z celého světa pravděpodobně uvěří verzi vlivné Al-Džazíry. „Je považovaná za spolehlivý zdroj informací," uvedl odborník na Blízký východ z Masarykovy univerzity Pavel Pšeja. Katarská televize se podle něj zaměřuje na zpravodajství z Blízkého východu. „Je rozhodně neobvyklé, že informuje o událostech v České republice," zdůraznil Pšeja.

Trestní oznámení, které televize zmiňuje, podalo v červnu Občanské sdružení ateistů České republiky. Týká se části kázání z brněnské mešity, kde Alrawi překládá text o výchově dětí. „A hlavně nauč ho nenávist ke kufru, tedy neuznání Alláha," zní v nahrávce. Atei-sté považují tato slova za nepřijatelná. „Není možné, aby čelní představitel jakékoliv registrované náboženské společnosti vyzýval k náboženské nenávisti," prohlásil člen výboru ateistů Slávek Černý.

Alrawi již dříve vysvětlil, že šlo o překlad textu a nemuslimové ho bez kontextu těžko pochopí. „Stejně jako křesťanské či židovské texty se musí i ty naše brát komplexně," řekl.

Státní zastupitelství ale v kázání vidí trestný čin. „Pokud by na nahrávce k nenávisti podněcoval Tomáš Vandas z Dělnické strany sociální spravedlnosti, nikdo by o jeho vině nepochyboval. S islámem je problém, že se k němu lidé staví opatrně," uvedl státní zástupce Jan Petrásek.

Podle Petráska je ve výsledku jedno, jestli nenávistné texty někdo hlásá z Mein Kampfu, Koránu nebo jiného náboženského textu. „Muslimové musí být před zákonem na stejné úrovni jako křesťané nebo třeba zahrádkáři," upozornil Petrásek. Případ kázání policie zatím neuzavřela. „Stále na něm pracujeme," potvrdila policejní mluvčí Andrea Straková. Podle Al-Džazíry ale za takzvanou kampaní stojí ještě další aspekt. Případ totiž může muslimům zkomplikovat snahu získat výhody. O ty chce církev zažádat příští rok, tedy deset let od své registrace. Zvláštní práva církvím umožňují například vyučovat náboženství na státních školách nebo církevní školy zřizovat.