Kontroloři u prodejce uzenin zaznamenali hned několik pochybení. Jednalo se o neznámý původ potravin nebo například nedodržení teplot při jejich nabízení. Část zboží byla plesnivá a je zde i podezření na zneužívání chráněného označení potraviny. Informoval o tom Petr Vorlíček, který je mluvčím Státní veterinární správy.

„Výrobky navíc nebyly řádně označené. Kromě výrobce tak nebylo možné určit dobu jejich použitelnosti, složení ani podmínky úschovy. Tyto uzeniny nebyly navíc při prodeji chráněné proti možné kontaminaci z vnějšího prostředí, jak ukládá zákon,“ upozornil Vorlíček.

U téměř čtyřiceti kilogramů zboží nebyly dodržené teploty pro skladování. „Jednalo se o klobásy, sádlo a škvarky. Potraviny byly na stánku vystavené při venkovní teplotě osmnáct stupňů. Výrobce ji přitom stanovuje v rozmezí od nula do sedmi stupňů Celsia. V jádře nabízených uzenin inspektoři naměřili teplotu čtrnáct a půl stupně,“ sdělil Vorlíček. Jak upozornil, při takto výrazném nedodržení teplot může dojít k množení patogenů a ohrožení zdraví. Část klobás nesla viditelné znaky plísně.

Některé uzeniny byla označena názvem „čabaja“, což podle kontrolorů navozuje dojem čabajské klobásy. „Tento tradiční maďarský výrobek má přitom již řadu let chráněné zeměpisné označení EU. Označovat produkty, které nesplňují podmínky pro udělení označení z hlediska složení, tradičního výrobního postupu i oblasti původu je nepřípustné a může být označeno za klamání spotřebitele,“ upozornil na další prohřešek mluvčí Státní veterinární správy.

Masné výrobky, které nebylo vhodné dále nabízet zákazníkům, vážily dohromady kolem sta kilogramů. Inspektoři je znehodnotili obarvením a nařídili jeho bezpečnou likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce. „Zároveň mu nařídili zastavení prodeje. Za uvedená pochybení hrozí muži sankce až do výše padesáti milion korun,“ zakončil Vorlíček.

Model nového brněnského náměstí si mohou lidé prohlédnout v Galerii Vaňkovka do 11. listopadu. | Video: Deník/Klára Hrbáčková