V anketě zabojují novolískovecký park Pod Plachtami, oceněný děkanem Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity, a královopolský na Slovanském náměstí, který se stal parkem roku 2007. „Z dříve oceněných parků vybíráme takový, který se od získání ceny nejlépe vyvíjí a který se osvědčil," uvedla ředitelka svazu Jana Šimečková.

Park na Slovanském náměstí dříve oslovil porotu především odstíněním plochy od rušné silnice a důmyslným využitím výškového rozdílu mezi amfiteátrem a polyfunkčním domem. Pod Plachtami zabodovalo díky využití nerovného terénu, kam tvůrci umístili jezírko i vyhlídku, ze které lidé dohlédnou třeba na troubský kostel.

Lidé v anketě mohou hlasovat do 10. října. Dvě brněnské nominace se zatím drží na třetím a devátém místě, přestože podle dat Evropské agentury pro životní prostředí je podíl parků ve městě pouze necelá tři procenta. V porovnání Ostrava, která má více než trojnásobnou plochu parků, nemá v soutěži jedinou nominaci. Praha s téměř pětinásobnou plochou parků má také dvě nominace.

Data ovšem nepočítají s nově vzniklou Tišnovkou v brněnských Husovicích nebo chystanou rekonstrukcí Ponávky, kolem které bude park. Rozroste se i park na náměstí Míru. „Při přestavbě areálu v Lerchově ulici a rekonstrukci náměstí chceme rozšířit plochu parku, kde nyní stojí potraviny," řekla mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková. V příštím roce chce navíc magistrát rozšířit park kolem Špilberku na jeho severní straně a jeden park vybudovat na Planýrce nad královopolským Tescem.

Se zlepšením péče o parky i ostatní zeleň ve městě a možným šířením má pomoci analýza zeleně, kterou připravuje magistrát. Hotová měla být v červnu, úředníci ji ale dále chystají. „Zatím jsme podrobně zmapovali devět městských částí," sdělil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Místo trati vystavěli park. Relaxační Tišnovka otevírá

Brno - Dříve rušné místo, kudy projížděly vlaky z centra Brna do Tišnova, nyní centrum odpočinku. Relaxační park Tišnovka mezi Tišnovskou a Rotalovou ulicí v brněnských Husovicích otevřou radní už tuto sobotu. „Součástí slavnostního otevření bude hodina jógy pro důchodce a začátečníky, pétanqueová utkání nebo také vystoupení žonglérů," sdělil mluvčí radnice Martin Ingr. Podle něj jde o druhý zcela nově vybudovaný park v České republice.

Po odklonění vlaků oblast zarostla a zašla. Scházeli se tam bezdomovci a narkomani. Lidé tam nacházeli injekční stříkačky. Místo se tak radnice rozhodla zkulturnit a přeměnila jej na odpočinkovou zónu, především pro starší lidi. „V parku je altán v podobě železniční zastávky nebo také chodník pro bosé chození. Nechybí ani lavičky pro odpočinek," popsal Ingr.

Za vybudování zaplatila radnice téměř čtyři a půl milionu korun.

Na odpočinek v tamním parku se místní těší. „Je dobře, že prostor využili pro volný čas důchodců a obyvatelů domu s pečovatelskou službou. Mají tak možnost příjemně strávit volný čas s milými jinak než na pokoji," řekla Karolína Bauerová.