Ministerstvo životního prostředí, které na čerpání dotací dohlíží, se rozhodlo městu příspěvek snížit o čtvrtinu. Úředníci o tom brněnský magistrát informovali minulý týden. „Můžeme kvůli tomu přijít o 240 milionů korun. Rozhodlo se tak na základě posudku ministerstva financí. Tomu se v několikaset­stránkové zadávací dokumentaci nelíbí asi tři slova. Jsou to jen formality, kterými nám ministerstvo hází klacky pod nohy. Kvůli několika údajným chybám jsme mohli dokonce přijít o dotaci celou. Je to přitažené za vlasy," řekl včera náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Ministerstvo financí odmítá, že za krácením dotace jsou jen drobné nepřesnosti. „Rozhodli jsme se tak kvůli porušení zákona o veřejných zakázkách ze strany města. Zadání zakázky totiž mohlo diskriminovat některé uchazeče," sdělil mluvčí ministerstva Jakub Haas.

Stejný názor má i ministerstvo životního prostředí. „V zadání zakázky nebyly odůvodněné některé podmínky pro uchazeče. Po dohodě s dalšími institucemi odpovědnými za čerpání dotací jsme se rozhodli snížit částku, kterou unie na projekt přispěje. Výši této sumy stanovují podmínky Evropské komise," vysvětlil mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Kotzian všechny tyto námitky odmítá. „O zakázku mělo v době jejího vypsání zájem mnoho společností. Ty by se určitě v případě našeho podobného pochybení ozvaly, což se nestalo," argumentuje náměstek.

Město se chce proti krácení dotací bránit. „O tom jakým způsobem, zatím pomlčím. Každopádně antimonopolní úřad už v minulosti v podobném případě rozhodl ve prospěch zadavatele zakázky. Proto věříme, že o peníze nakonec nepřijdeme," podotkl Kotzian.

Zakázku ale kritizuje i opozice. „Tím, že magistrát nekvalitně připravil výběrové řízení, přijde město o čtvrt miliardy. A nelze se schovávat za to, že firmy žádné námitky nepodaly. Uchazeči totiž v případě napadnutí konkurzu musejí složit antimonopolnímu úřadu zálohu ve výši několika procent ceny zakázky. Což si v případě dvou miliard nejspíš nemohli ani dovolit," podotkl opoziční zastupitel za TOP 09 Jaroslav Kacer.

Dostavbu kanalizace v Brně případné snížení dotace neohrozí. „Peníze nám Evropská unie průběžně vyplácí. Pokud o ně přijdeme, dotkne se to rozpočtu až v roce 2015," dodal Kotzian. Hlavní částí dvoumiliardového projektu je dostavba kanalizace v městských částech Tuřany, Žebětín, Ivanovice a Bohunice, dotkne se ale také jihu Brna nebo Řečkovic. Nová kanalizace má zabránit nekontrolovanému vypouštění odpadních vod do řek a potoků. Zamezí také znečištění podzemních vod z potrubí v havarijním stavu.