Vedení města tam za 6,6 milionu korun přestaví bývalé kanceláře na devět pokojů a odstartuje tak projekt sdíleného bydlení pro starší lidi. „Takový projekt zatím žádné město u nás nemá. Chceme být průkopníci a pomoct starým lidem, kteří například nemají dost peněz na bydlení," zdůraznila náměstkyně primátora Klára Liptáková.

Dodala, že nájemné bude zhruba dva tisíce korun za pokoj. „Brno stárne a důchodců stále přibývá. Staří lidé přitom bydlí v bytech, kde jsou pro ně vysoké nájmy. Pokud jim nabídneme levné bydlení, mohou uvolnit velké byty například pro rodiny s dětmi," podotkla Liptáková.

Primátorův náměstek Matěj Hollan zdůraznil, že v Brně není dost míst na uspokojení poptávky po bydlení důchodců. „Převis poptávky nad nabídkou v případě domů s pečovatelskou službou je devětset žádostí," vypočetl Hollan.

Radní v úterý schválili výběr firmy, která práce zajistí. Město jí v nejbližších týdnech prostor předá, do sedmi měsíců by mělo být hotovo. Na podzim by se tak zájemci mohli stěhovat.

Byt bude mít obytný prostor s televizním koutem, jídelnou a kuchyní a společné sociální zařízení s pěti toaletami a třemi sprchami. Ke starým lidem bude chodit pečovatelka. „Důležité je, aby v pokojích bydleli soběstační obyvatelé, kteří nemohou utáhnout velký byt nebo mají nízký příjem. Sdílené bydlení je i pro ty, kdo jsou osamělí a mají zpřetrhané sociální vazby," objasnila náměstkyně.