U jednoho stolu mohou sedět pouze čtyři lidé, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Rozestupy mezi stoly i od kolemjdoucích musí být nejméně jeden a půl metru. Hosté musí mít negativní test na covid, očkování proti němu či potvrzení o prodělání nemoci maximálně před devadesáti dny.

KULTOVNÍ MÍSTO. S otevřením venkovní zahrádky hned v pondělí počítají v podniku Na Stojáka na Jakubském náměstí. V létě si tam pravidelně míří užít speciální atmosféru davy lidí, protože na takzvaném Jakubáku jsou i další restaurace s venkovním posezením. „Na čepu budeme mít naše stálice to Stojácké poupě a Chotěboř dvanáctku,“ sdělil jednatel Na Stojáka Jiří Jízdný. Nabídnou i základní sortiment chuťovek k pivu.

NOVINKA OD STAROBRNA. V Pivovarské restauraci Starobrno na Mendlově náměstí hosty lákají na novinku v podobě piva Starobrno Bitr. „Je to nejhorčejší pivo z našeho portfolia a opravdu se nám povedlo. Navíc v restauraci si lidé během následujícího týdne mohou vychutnat také nefiltrovanou verzi,“ pozval oblastní manažer prodeje pivovaru Starobrno Jiří Večeřa. Hosté posedí na zrenovovaném zahradním nábytku.

Ani dechovou zkoušku nebyla schopná absolvovat řidička v pátek ráno v brněnských Pisárkách.
Zatáčka má 360 stupňů, tvrdila řidička v Brně. Byla zcela mimo

KAVÁRNA V DIVADLE. Kulturní představení v Divadle Husa na provázku zůstávají prozatím zapovězená, Brňané však do něj mohou od pondělí zamířit alespoň posedět třeba na kávu. Její vůni si vychutnají na zahrádce podniku Provázek.dvůr, která se nachází v jedinečném prostředí známého divadla. „Otevřeme zároveň i naše další dvě nedaleké kavárny Café Pilát a Café Tungsram,“ doplnil majitel Ondřej Pilát.

S VÝHLEDEM. Každé úterý si hosté vychutnají jídlo pouze z grilu na zahrádce restaurace Rosnička na okraji Wilsonova lesa v Žabovřeskách. Přímo z ní je zajímavý výhled na městskou část i okolní čtvrti. „Jako první si na Rosničce dáme jejich výborné pivo a nějakou chuťovkou. A to určitě nebude všechno,“ zmínila Brňanka Petra Šoubová, která před pandemií podnik navštěvovala s manželem až třikrát týdně.

Návrh nové čtvrti Chytré Líchy v Židlochovicích.
Ekologicky čistá čtvrť? Nové Líchy v Židlochovicích. Podívejte se

JEDNA Z MÁLA. Hned v pondělí přivítá první hosty po znovuotevření zahrádka restaurace U Šuláka na Brněnské přehradě. Na rozdíl od řady dalších provozoven v oblíbeném místě pro trávení volného času. S otevřením venkovního posezení počkají na přívětivější počasí. „Okolo přehrady se procházím docela často. Pokud bude příští týden svítit sluníčko, dám si tam aperol,“ řekla studentka Sára Brabencová z nedalekých Kníniček.

HNED U CYKLOSTEZKY. Poslední přípravy na pondělní otevření dodělávají na zahrádce podniku Zahrada U Sosny v klidném prostředí na břehu řeky Svitavy v Obřanech. Nachází se přímo u frekventované cyklostezky, je proto vyhledávaným cílem nejen lidí na kole. „Běžně se na zahrádku vejde dvě stě až dvě stě padesát hostů. Kvůli opatřením snížíme kapacitu zhruba na polovinu,“ přiblížil majitel Přemysl Opálka.