Fotbalový stadion za Lužánkami bude mít na starost brněnská firma Starez Sport. Plánuje to radní Tomáš Kratochvíl. Od tohoto kroku si slibuje lepší spolupráci mezi městem, investory a fotbalovým svazem. Podle Kratochvíla může vzniknout post projektového manažera, který bude mít celý stadion na starost. „Rozhodně chceme hřiště dál využívat," ujistil Kratochvíl.

Ředitel Starezu Martin 
Mikš zatím neví o tom, že stadion bude mít na starost jeho společnost. „Pokud tuto nabídku dostaneme, zvážíme ji," sdělil.

Na možné problémy už upozornil předseda představenstva Starezu Antonín Crha. „Nemáme vybavení na péči o trávník. Neumíme se o něj postarat. Možná by ho místo nás mohla udržovat Veřejná zeleň města Brna," nastínil.

co je holding
- Holding je sdružení společností, přičemž jedna z nich některou další nebo celé uskupení řídí. Obvykle má právní formu akciové společnosti.
- Brněnské městské firmy: Brněnské komunikace, Dopravní podnik města Brna, Lesy města Brna, Pohřební a hřbitovní služby města Brna, Sako Brno, Starez Sport, Technické sítě Brno, Teplárny Brno, Brněnské vodárny a kanalizace

Podobnou spolupráci městských firem by mohl usnadnit takzvaný holding. O spojení devíti svých společností se vedení města, především pak hnutí ANO, snaží dlouhodobě. „Minulý týden jsme pověřili společnost ČSOB Advisory, aby za osm set tisíc korun zpracovala podrobnou analýzu. Navrhne dva až tři způsoby, jak holding nastavit," informoval Kratochvíl.

Výsledky analýzy budou hotové zhruba v září. „Od podzimu potom začneme postupně pracovat na jednotlivých krocích holdingového uspořádání. Bude to postupný proces, který potrvá měsíce, a v některých případech možná i roky," upozornil radní.

Už v minulosti město uvažovalo o třech variantách holdingu. „Může to být skrze nový odbor na magistrátu, jedna firma může vést ostatní, nebo vznikne akciová společnost. Nejlepší variantu vybere městská rada," upřesnil Kratochvíl.

ČSOB Advisory už navštěvuje městské společnosti. „Pokud se ukáže, že některá funguje špatně, jsme připravení vyměnit její vedení," nastínil Kratochvíl.

Může se to týkat dvou až tří firem. Kterých konkrétně, sdělit nechtěl. „Počkám na výsledky analýzy," podotkl.

Dobře podle něj každopádně fungují například Lesy města Brna nebo dopravní podnik. „V čele společnosti jsou odborníci, kteří vzešli přímo z brněnského dopravního podniku," vysvětlil.

Podrobný přehled o fungování městských společností mají brněnští radní díky pravidelným informacím. „Každý měsíc dostáváme zprávu o tom, jak se firmám daří. Je to jeden z prvních kroků k holdingu," uvedl Kratochvíl.

Analytik Michal Kozub varoval, že holdingové uspořádání má svá úskalí. „Navenek vypadá dobře, ale systém může být dost nepružný. Některé firmě třeba dojdou kancelářské potřeby a potřebuje objednat další. Musí ale čekat na podobnou objednávku jiných společností," upozornil.

Skeptičtí jsou ohledně holdingu i opoziční zastupitelé. „Spolupráce městských firem funguje už teď. Vázané jsou na sebe například brněnské teplárny a společnost Sako. Podle mě tedy není holding třeba. Analýza je navíc dost drahá. Předpokládal jsem, že když hnutí ANO mělo vytvoření holdingu jako volební téma, mají už určitou představu, jak na to," řekl třeba zastupitel za ČSSD Oliver Pospíšil.