Brno se v posledních letech stalo vyhlášeným kavárenským městem. Brňané si kávu oblíbili a podniky prosperují. Ne však ty v městských budovách. Podnikatelé tam krachují a zdánlivě lukrativní prostory v divadle Reduta na Zelném trhu nebo v Besedním domě, ve kterém sídlí filharmonie, jsou dlouhodobě prázdné. O problému už Brněnský deník Rovnost dřív informoval.

Nyní chce magistrát změnit strategii a prostory nabídne za nižší cenu. Tím, že jsou prostory dlouhodobě neobsazené, magistrát přišel o necelých osm set tisíc korun. „Restauratéři mají v těchto rozsáhlých prostorách velkou spotřebu energie a také musejí zaměstnat více personálu. Cena by tomu měla odpovídat," uvedl náměstek primátora pro kulturu Matěj Hollan.

Dřív totiž nájem získal podnikatel s nejvyšší nabídkou. Časem však nebyl schopen platit a prostory zůstávaly neobsazené.

Levnější nájem

Magistrát si proto nechal zpracovat znalecký posudek na vhodnou výši nájmu. Podle něj by měl nový provozovatel v Redutě platit jednadvacet tisíc korun. To je přibližně o třetinu méně než dřív. Podle Hollana se však městu vyplatí, když prostory zůstanou obsazené dlouhodobě. „Podobné kulturní instituce potřebují občerstvení, které tam přivede pravidelně návštěvníky. Prostor tak žije, i když zrovna není představení," popsal Hollan.

Hledání nájemce také komplikovala oprava Zelného trhu. Ta však skončí v polovině května a lokalita tak bude atraktivnější než doposud. V plánu je i samostatný vstup do restaurace z Kapucínského náměstí.

Stejný problém se týká i restaurace v Besedním domě v Husově ulici. Lidé, kteří jdou večer na koncert do filharmonie, mají už dva roky smůlu, na večeři si musí zajít někam jinam. Problémy to působí i filharmonii. Na každou akci musí speciálně objednávat cateringovou firmu.

Bývalý nájemce skončil v dubnu 2013 a v prosinci téhož roku magistrát vybral nového provozovatele. Ten chtěl místo přestavět na luxusní francouzskou restauraci. Firma však stavební úpravy nedokončila a zkrachovala. Proto loni v říjnu město se společností ukončilo smlouvu.

Nyní se řeší, co s opravami. „Úpravy se týkají především zázemí podniku, dispozice prostoru pro hosty se měnit nebude," popsal provozně ekonomický náměstek filharmonie Roman Fürle, který doufá, že do konce roku magistrát vypíše výběrové řízení na nového provozovatele.

Podle Hollana je potřeba do dokončení oprav investovat ještě tři miliony korun. „Zatím se rozhodujeme, jestli práce dokončí magistrát a prostory bude nabízet až potom, nebo jestli si restauraci opraví nový nájemce," uvedl Hollan. Také v Besedním domě klesne nájemné. Poslední provozovatel platil měsíčně šedesát tisíc korun.

Ve výběrovém řízení bude místo ceny rozhodovat například zaměření restaurace. „Vhodná by třeba byla kavárna vídeňského typu. Naopak pivnici nebo rychlé občerstvení v Besedním domě nechceme," popsal Hollan. Podle něj je také důležité, aby podnikatel spolupracoval s filharmonií a například nabízel cenově dostupné obědy pro filharmoniky.

Káva mezi knihami

O něco lepší je situace v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Při velké rekonstrukci vznikla v ústřední pobočce v ulici Kobližná nová kavárna s názvem Knihovní klub. „Doufali jsme, že zahájí provoz zároveň s otevřením knihovny po opravách na začátku března. Zatím ještě neotevřela," uvedla mluvčí knihovny Jana Kuncová. Podnik by měl otevřít v květnu. Provozovatelem je společnost Rapavom, která v Brně vlastní restauraci Pod Radničním kolem.

Dlouhodobě prázdná je i kavárna Muzejka na Moravském náměstí, zavřená je už tři roky. Poslední nájemce skončil s dluhy. Měl například problém rozsáhlé prostory Muzejky vytopit. Proto se magistrát před dvěma lety rozhodl restauraci rozdělit a prostory tak zmenšit. Opravy zpočátku zpomalilo to, že na ně magistrát neměl peníze. Loni v únoru pak zrušil výběrové řízení na stavební firmu, protože všechny nabídky byly příliš drahé.