Lidé mohou nosit potřebné věci například na faru brněnského kostela svatého Jakuba. ,,Nejvíce pomohou léky na ošetření zraněných, třeba dezinfekce a obvazy. Také sháníme léky na nachlazení, balzámy na rty či nahřívací polštářky do bot," řekla studentka Maria Nobilisová, která sbírku organizuje. Pochází z Ukrajiny, proto chce tamním lidem pomoci.

Protestující podle ní nejprve postrádali teplé oblečení pro přežití v mrazech, když spali na kyjevském náměstí Majdan. K tomu se pak připojily i léky na nachlazení a bolest v krku. Tento týden ale policie a armáda proti demonstrujícím tvrdě zasáhla, hlášeny jsou desítky mrtvých. Právě proto dobrovolníci shánějí hlavně léky. „Psali jsme i na ministerstvo, jestli by nám nemohli dát nějaké plynové masky nebo neprůstřelné vesty, ale bohužel jsme neuspěli," řekla Alžběta Michalová. I tato brněnská studentka uspořádala sbírku na pomoc.

Kromě materiální pomoci mohou Jihomoravané vyjádřit protestujícím svou účast i jinak. Na brněnském náměstí Svobody každou středu a neděli pořádají demonstraci, kde lidé mohou podepsat petici. „Zatím jsme získali tisíc podpisů. Chceme, aby Česká republika zavedla osobní sankce proti Janukovyčovi a aby prezident odvolal jeho pozvání k nám," uvedla organizátorka protestu Ilnara Dudash. Na náměstí prý chce protestovat tak dlouho, dokud ukrajinský prezident neodstoupí.

Zájemci mohou podepsat i petici na webu Amnesty International. ,,Z Brna a okolí máme 440 podpisů," uvedla mluvčí organizace Martina Pařízková.

LENKA ONDRYSKOVÁ