Brněnské restaurace však hostům málokdy nabízejí i menší porce. Ti o to ani nemají zájem. „Ukazuje se, že Brňané nejedí nezdravě, ale velikost porcí je pro ně rozhodující," řekla marketingová ředitelka Edenredu Daniela Pedret. Dodala, že lidé v Brně také mohou vybírat z pestřejší nabídky jídel. Průzkumu se účastnilo několik desítek restaurací z Prahy a Brna.

Pro Brňany je také snazší dát si k obědu zeleninový salát. „Velké zeleninové saláty nabízejí tři čtvrtiny restaurací, zatímco v Praze to nejsou ani dvě třetiny," upozornila Pedret.

Podle ní jsou v Brně častěji v nabídce i teplá zeleninová jídla. Průzkum navíc ukázal, že za poslední tři roky salátů a dalších zeleninových pokrmů na jídelních lístcích přibylo. V roce 2009 nabízelo aspoň jedno nesmažené zeleninové jídlo čtyřicet procent dotázaných restaurací v Brně, loni to bylo o sedmnáct procent víc.

Lehčí oběd vyhledává řada Brňanů. „Mám saláty ráda, protože se po nich necítím nacpaná. Když se pak vrátím do práce, nejsem v takovém útlumu. Nedávám si je kvůli dietě, ale protože mi chutnají. Navíc některé mají v sobě dost masa, takže nejsou nic pro vegetariány," poznamenala například Jiřina Šťastná.

Obědové saláty zařazuje pravidelně do nabídky třeba restaurace Panoptikum v Brně. „Snažíme se, aby salát v týdenním obědovém menu nechyběl. Lidé o ně mají daleko větší zájem v létě. Přes zimu jich za den prodáme pět až deset a v letní sezoně je to dvacet až čtyřicet," podotkl majitel a provozní restaurace Marcel Ullmann.

Podle něho se v posledních letech zájem strávníků proměnil. „Z nabídky skoro zmizela hotová jídla jako jsou guláše nebo tradiční české omáčky. Lidé v centru města o ně nemají příliš zájem. Víc prodáváme minutky, jako jsou steaky a podobně," dodal.

Jídlo v Brně

Některé výsledky ankety v brněnských restauracích:

Kolik restaurací nabízí saláty v porcích, které lze považovat za hlavní jídlo?

2009 56,6 %

2012 68,4 %

Kolik restaurací nabízí v denním menu alespoň jedno nesmažené zeleninové hlavní jídlo?

2009 40,0 %

2012 56,7 %

Kolik restaurací má jako součást menu zeleninové saláty?

2009 44,5 %

2012 74,1 %

Zdroj: Edenred