Jedná se o projekt rapid re-housing neboli rychlé zabydlení. „Pokud projekt schválí zastupitelstvo, padesát rodin s dětmi získá v červnu bydlení," uvedl uvolněný zastupitel pro sociální začleňování Martin Freund z hnutí Žít Brno.

Podle něj je hlavní úkol pomoct lidem v nouzi do normálního života a zabraňovat vytváření dalších bezdomovců. Vybere je průzkumem a následným losem. „V českém prostředí jde o naprosto zásadní pilotní otestování této metody, která může lidem skutečně pomáhat z těžkých situací. Úspěšnost v zahraničí dosáhla až devadesát procent," upřesnil Freund.

Opozičnímu zastupiteli občanskému demokratovi Liboru Šťástkovi se nelíbí, že byty dostanou i lidé, kteří dřív městu neplatili nájem. „Město dlužníka složitě vypovědělo, ale nyní ho bude do bytu vracet a dluhy mu nejspíš odpustí," zdůraznil Šťástka.

Podle Freunda město nikomu dluhy neodpustí, ale bude se snažit dlužníkovi pomoct. „Ten, kdo má vůči městu dluh, se nemůže několik let o městský byt ucházet. Zůstává tak na ulici a zvyšuje se kriminalita. Je třeba i těmto lidem pomoct, aby mohli splácet své dluhy," míní Freund. Doplnil, že jednou z podmínek je, aby lidé pravidelně platili nájem a bývalí bezdomovci tak nemohli dávky utrácet za alkohol.

Šťástka upozornil, že projekt nenutí účastníky chodit do práce. „Bydlení by nemělo být závislé pouze na čerpání sociálních dávek. Aspoň jeden z uchazečů by měl práci mít, například veřejně prospěšnou," dodal Šťástka.

Podle Freunda město ale nechce někoho uvazovat k veřejně prospěšným pracím, pokud si může najít jinou práci. „Kromě pravidelného placení nájmu přijde každý týden do bytu sociální pracovník, který zkontroluje finanční zázemí či školní docházku dětí," vypočetl Freund.

Pokud se projekt nezmění, občanští demokraté ho nepodpoří. „Podporu si dokážeme představit, jen pokud město nepřipustí výběr uchazečů, kteří v minulosti odmítli řešit své problémy s dluhy, a zároveň stanoví uchazečům povinnost pracovat," řekl Šťástka.

Město pro projekt vyčlení byty především v ulici Cejl a okolí, o které je malý zájem. Některé opraví, náklady projektu se pohybují okolo deseti milionů korun. Velkou část chce město získat z evropských dotací.

Definitivně rozhodne zastupitelstvo. „Doufejme, že se vše podaří a v létě tohoto roku budou bydlet první rodiny," uzavřel Freund.