Brněnská studentka Simona Ostřanská si našla cestu k smaženému sýru poté, co přestala jíst maso. „Nejlepší mi asi přijde ve Stopkově pivnici, tam mají goudu a k tomu brambory a tatarku. Třeba v Lokále ho sice mají na přepuštěném másle, ale přijde mi dost mastný," vyjádřila se ke smaženým sýrům v podnicích v brněnských ulicích Česká a Kozí.

Kosi černí s bílým peřím jsou vzácnou záležitostí, ale během prvních jarních dnů se v Brně vyskytli hned na několika místech.
Unikát v Brně. Vzácní kosi s bílým peřím poletují v ulicích

Právě v Lokále u Caipla nabízí smažený sýr za 285 korun. Polední menu zde není, restaurace nabízí pouze celodenní jídelní lístek s večerními obměnami. I přes vyšší cenu jde podle manažera restaurace Petra Opálky o nejoblíbenější pokrm.

Jak si smažák stojí na jiných místech jižní Moravy? 

Víte, kam v Blansku lidé chodí nejraději, aby si pochutnali na smažáku? My máme jasno. 

Jaký je rozdíl mezi českým a švýcarským smaženým sýrem? A který je lepší? I to se dozvíte v článku mapujícím fenomenální jídlo na Břeclavsku.

Smažený sýr k jídlu každý den? To zažili v jedné restauraci na Hodonínsku.

Jak zpestřit nabídku smaženého sýra, to vědí v restauraci na Vyškovsku, kde nabízejí eidam, goudu, uzený sýr, hermelín, a občas přidají i šunku.

Raději si smažák dám v restauraci, domácí mi tolik nechutná, tak se na Znojemsku vyjádřil jeden z milovníků české pochoutky. Více o fenoménu sýra v těstíčku zde.

Napříč všemi Lokály v republice návštěvníci ročně zkonzumují dvaadvacet tun sýru.

Zdroj: Youtube

Podívejte se, jak dopadlo obědové srovnání cen řízků v Brně.

Naposledy v brněnském Lokále zvedali cenu smaženého sýru loni na podzim, kdy vyměnili klasický eidam za bio řemeslný sýr. „Jde o smažený řemeslný eidam, který vyrábí Lokálům na míru. K němu podáváme vařené brambory zalité máslem a domácí tatarku," popsal Opálka. Výrazně levněji se lidé v poledne najedí na jiným místech.

Například v restauraci U Karla v brněnské Bayerově ulici. Na menu zde nabízí smažený sýr za 149 korun včetně polévky. „Zdražujeme pouze, když je to nutné a skokově vzrostou ceny vstupních surovin, popřípadě energií nebo mezd. Loni to bylo bohužel asi třikrát, co jsme o pár korun museli ceny zvednout," uvedl provozní podniku Radek Klimeš.

Také U Karla jde smažený sýr společně s řízkem a jejich různými modifikacemi na odbyt nejvíce. Nabízí zde eidam, jelikož je podle Klimeše nejvhodnější a nevytéká po usmažení. „Obalujeme jej ve strouhance podle naší receptury. Pokud i na smažák používáte kvalitní suroviny, domácí tatarku, přihodíte k tomu lidskou práci, která v gastronomii stoupá meziročně o dvacet procent kvůli nedostatku personálu, a samozřejmě zisk, jste na ceně téměř dvě stě korun," vysvětlil provozní.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Konec vzrostlé aleje v Brně, stromy vykácejí.

Zdroj: Deník/Sabir Agalarov

Ceny poledního menu jsou levnější než ve zbytek dne, jídla se totiž prodá více. Specialitou ve stálém jídelním lístku je pak U Karla "největší smažák v Brně". Celé jídlo váží zhruba jeden kilogram. „Dávají si ho páry jako romantickou večeři, ale i páni a dámy jako výzvu," dodal Klimeš.

Ve stálém jídelním lístku se ceny smažených sýrů pohybují většinou zhruba od sto šedesáti korun do dvou set. „To je ještě v pohodě, víc už mi ale přijde moc. Chápu, že mají restaurace vyšší náklady, ale smažák skoro za tři sta je hodně. Pořád je to jen kousek sýru," sdělila Ostřanská.

Ceny smažených sýru na polední menu náhodných brněnských restaurací:

  • U Karla (Bayerova ul.)
    smažený sýr se šunkou, vařené brambory maštěné máslem s pažitkou, domácí tatarská omáčka, s polévkou: 149 Kč
  • Al Capone (Hrnčířská ul.)
    smažené duo sýrů (eidam, hermelín), vařené brambory s petrželkou, tatarská omáčka, s polévkou: 122 Kč
  • U Dřeváka (Dřevařská ul.)
    smažený sýr s domácí tatarskou omáčkou, vařené brambory s pažitkou, s polévkou: 145 Kč
  • U Dřevěného vlka (Zelný trh)
    smažený sýr plněný šunkou, vařené brambory, tatarka, s polévkou: 159 Kč
  • Padowetz (Masarykova ul.)
    smažený hermelín plněný poličanem, vařené brambory s pažitkou, domácí tatarka, s polévkou: 169 Kč
  • Štatl (nám. Svobody)
    smažený hermelín plněný anglickou slaninou, vařené brambory, domácí tatarka, s polévkou: 149 Kč
  • Restaurace Racek (Jungmannova ul.)
    smažený sýr se šunkou, vařené brambory, tatarská omáčka, s polévkou: 165 Kč
  • Šelepka (Šelepova ul.)
    smažený hermelín s poličanem, petrželkové brambory, tatarka, bez polévky: 155 Kč
  • Šnyt Brno (Pálavské nám.)
    smažený sýr s vařenými bramborami a tatarskou omáčkou, s polévkou: 159 Kč
  • Na Mlatech (Mikulčická ul.)
    smažený sýr, hranolky, tatarka, s polévkou: 130 Kč
  • U Ričího (Jiráskova ul.)
    smažený sýr gouda, vařené brambory, tatarka, s polévkou: 129 Kč
  • Dno restaurant & café (Orlí ul.)
    smažený sýr gouda s bramborem či hranolky a domácí tatarská omáčka, s polévkou: 164 Kč
  • Bagetka “U mlsných koček” (ul. Příkop)
    smažený sýr, vařený brambor, domácí tatarka, bez polévky: 129 Kč
  • Restaurace Zlatý grál (Křenová ul.)
    smažený sýr gouda, hranolky, tatarská omáčka, obloha, s polévkou: 154 Kč
  • Restaurace Baroko (Orlí ul.)
    smažená niva, vařené brambory, domácí tatarka, s polévkou: 149 Kč

Kolik byste byli ochotní za smažený sýr zaplatit vy? Napište nám váš názor do diskuze u článku.