Moravské náměstí tak získá novou výraznou dominantu. Osmimetrová jezdecká socha Jošta Lucemburského oživí prostor vedle kostela svatého Tomáše. Brňané se kolem obřích kopyt poprvé projdou na svátek osmadvacátého října, kdy město sochu slavnostně odhalí. „Řešil jsem už i dopravu a umístění sochy," uvedl pro Brněnský deník Rovnost tvůrce sochy Jaroslav Róna.

Právě jeho návrh vybrali brněnští radní před necelými třemi lety ve veřejné soutěži. Sochař monumentální dílo z bronzu dokončuje v ateliéru v Roblíně u Prahy. „Vše jde podle plánu. Právě odlívám posledních dvanáct kusů z celkových 148 a připevňuji je na nerezovou ocelovou kostru," doplnil sochař.

Dílo znázorňující synovce císaře Karla IV. se přiřadí k největším sochám ve městě. „Od země k přilbě měří šest a půl metru. Pokud započítám i kopí, tak to je osm metrů," informoval o velikosti sochy Róna. Jošt nestojí na podstavci, jak je u podobných děl zvykem. „Kůň bude nohama stát přímo na dlažbě náměstí," přiblížil tvůrce.

NOVÁ SOCHA ODVAHY:- jezdecká socha představuje markraběte Jošta Lucemburského
- odhalení se dočká 28. října letošního roku
- vytvořil ji sochař Jaroslav Róna, dílo měří šest a půl metrů po přilbu jezdce, společně s kopím osm metrů, váží sedm tun
- sestává ze 148 bronzových částí na konstrukci z nerezové oceli
- stála 6,9 milionu korun, 1,5 milionu přispělo sdružení Jošta Moravský
- práce na soše zabrala dva roky a tři měsíce

Socha má i skrytý význam. „Je součástí čtyř Platónových ctností. Alegorie Odvahy na náměstí doplní tři ctnosti," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Mírnost představuje nízká kašna. Prozíravost ztvárnil model Brna, který odkazuje obléhání města Švédy ve třicetileté válce. Spravedlnost symbolizuje socha umístěná před Nejvyšším správním soudem.

Odvaha stála město necelých sedm milionů korun. Milionem a půl přispělo občanského sdružení Jošt Moravský z veřejné sbírky.

Návrh sochy doprovázely rozporuplné reakce, podobně jako u orloje na náměstí Svobody. Netradiční socha má prodloužené nohy. Někteří ji kvůli tomu přezdívali jezdec na žirafě. Jiní by dali peníze na opravy stávajících soch. „Vadí mi, že se utrácejí peníze na stavbu dalších, když existující jsou ve špatném stavu a nadále chátrají," vyjádřila se Dagmar Hudcová.

Jiným se však dílo líbí. „Pravidelně sleduji různé návrhy soch a tento mi nijak nevadí," sdělil Brňan Pavel Benda. Návrh před třemi lety zaujal i porotu. „Jezdecká socha je moderně řešená. Vyčnívala nad ostatními," řekla porotkyně Ivona Raimanová.

Jošt není jediný, kdo se stane součástí Brna. Radní na začátku července vybrali návrh na sochu básníka Jana Skácela. Ta oživí jižní svah pod Špilberkem a bude seskládaná z nerezových trubek. „Jsme před podpisem smlouvy s magistrátem. Předběžně počítáme s umístěním příští rok ke konci prázdnin," oznámil autor vítězného návrhu Jiří Sobotka.

DALŠÍ SOCHY TŘÍ CTNOSTÍ:- Spravedlnost představuje socha muže, který zvedá těžký kvádr. Umístěná je před vstupem do budovy Nejvyššího správního soudu
- Umírněnost znázorňuje kašna vedle kostela svatého Tomáše
- Prozíravost symbolizuje bronzový model středověkého Brna. Na bočních stranách modelu jsou nápisy v různých jazycích a Brailově písmu

EVA NAGYOVÁ