Tehdejší módu předvádí návštěvníkům i Pavel Všianský z Brna. „Celkem budou tři přehlídky. Při každé budu mít na sobě jiný kostým. Jsou směřované na odpolední a večerní oděv i volnočasové nebo sportovní oblečení,“ říká jeden z modelů.

Pokud je někomu z příchozích zima, může se zahřát pravým rakousko-uherským punčem, který pořadatelé podávají z vojenské polní kuchyně. „Dneska z ní vydáváme lidem punč, za první světové války sloužila k vaření stravy,“ poukazuje hlavní organizátor Dan Urbánek.

Denisovy sady působí jako ukázka společnosti za Rakouska-Uherska, v posledních dnech před vznikem Československa. Zní dobová hudba, lidé si mohou prohlédnout tehdejší četnickou stanici i s vězeňskou celou nebo využít poštu. „Poslala jsem tam pohled i s poštovní známkou,“ chlubí se například Pavla Marečková z Brna.

Zájemci se hned vedle mohou vyfotit v dobovém fotosalonu, z dáli je slyšet zvuk flašinetu. O kus dál zazní výstřel.
Odvážnější návštěvníci zkouší střelbu na cíl. Někteří s úspěchem, jiné překvapí hlasitá ozvěna. Nebezpečí však nehrozí. Na vše dohlíží skutečná policejní hlídka, která je zde na obchůzce.

U střelnice se zastavuje i Jiří Dubový z Opavy se synem Honzou. „Chtěl bych si také vystřelit,“ hlásí školák.

Oba společně obdivují dobové oblečení. Akce je pro ně atraktivní, přestože původně nebyla jejich cílem. „Do Brna jsme přijeli hlavně kvůli hokeji, ale když je výročí, chtěli jsme se podívat, jaké jsou k němu v Brně akce,“ vysvětluje Dubový.
Doba Rakouska-Uherska však brzy odezní. Ve dvě hodiny odpoledne nastane převrat. „Zbouráme pomník, strháme symboly, změníme prapory a vyhlásíme republiku,“ prohlašuje organizátor Urbánek.

Pošta se rázem změní na českou, kapela začne hrát vlastenecké písně a lidé dostanou český punč. Akce končí ve čtyři odpoledne.

Česká vlajka zdobila v neděli 28. října tramvaje jezdící po městě Brně. Při příležitosti svátního svátku.
Tramvaje po Brně jezdí s českou vlajkou. Při příležitosti státního svátku