V druhé nejlidnatější městské části Brno-sever bude od ledna nájemné vyšší. Tamní radní se je rozhodli po pěti letech zdražit o deset procent. I přes slevy, které radnice nájemníků dává. „Činí pětatřicet procent u domu v dobrém stavu. Dalších pět procent slevy z ceny nájemného pak může být kvůli špatným oknům nebo pokud je dům bez zateplení," vysvětlil systém místostarosta Rostislav Hakl.

Na čtyři roky

Rada městské části navrhla zdražení v srpnu, zastupitelé s tím souhlasili o měsíc později. Podle bývalé starostky a nynější předsedkyně kontrolního výboru Brna-severu Barbory Maťákové neměli radní ke zdražení důvod. „Budu žádat ještě vysvětlení v kontrolním výboru. Pokud potřebovali radní peníze na opravy, mohli využít fond oprav," řekla Maťáková.

Současně připomněla plánovanou rozsáhlou rekonstrukci domu v Merhautově ulici. Při té, jak už Brněnský deník Rovnost informoval, k domu dělníci přistaví i garáž pro sto dvacet aut.

Podle Hakla se podobné úmysly za změnou ceny nájemného neskrývají. „Naposledy se nájemné měnilo v roce 2011. Desetiprocentní nárůst je výsledek inflace za poslední čtyři roky," uvedl místostarosta. Nové podmínky budou platit až do konce roku 2019. Nájemníkům šesti tisíc bytů, které městská část spravuje, se podle místostarosty do té doby cena nezmění.

Zdražovat neplánují v největší městské části Brno-střed, kde mají čtyři tisíce obecních bytů. Podle starosty Martina Landy se musí zaměřit na palčivější problémy. „Nejdůležitější je snížit podíl volných bytů," zdůraznil starosta.

Těch je především v centru města hodně. Podle realitního makléře Petra Broži ze společnosti Real Spektrum je to dáno i rozlohou bytů, která často přesahuje sto metrů čtverečních. „Největší zájem je teď o dvoupokojové byty. Soukromník by si taky raději na investici koupil tři malé byty než jeden obří," uvedl makléř. Dodal, že řešením je jedině ústupek městské části a snížení ceny nájemného. V centru města by přitom podle platných ceníků za tak velký byt nájemníci zaplatili téměř dvanáct tisíc korun měsíčně.

Koalice Brna-středu chce také na náklady městské části opravit víc obecních bytů. „Do sud byla běžná praxe, že si nájemníci rekonstruovali byty sami a pak v nájemném umořovali náklady. To chceme změnit," upozornil Landa.

S překvapivou reakcí nájemníků na plánovanou opravu jejich domu se setkali radní na magistrátu města Brna. „Přišla nám petice, ve které lidé žádali, abychom zrušili plány na opravu. A to proto, že prý tak zabráníme budoucí privatizaci," řekl primátor Petr Vokřál. Připomněl tím spor o pozastavených privatizacích obecních bytů, kdy lidé odkoupení městského majetku hájili právě jeho špatným stavem. Petici radní zamítli.

Sídliště táhne

Která městská část lidi v Brně táhne nejvíc se podle Broži říct nedá. „Už dávno ale neplatí, že by lidé nechtěli bydlet v panelových domech. Naopak. Mnoho sídlišť prochází obnovou," uvedl Broža. Jako příklad uvedl Líšeň či Vinohrady.

Ve druhé ze zmiňovaných městských částí pronajímá radnice jedenáct set bytů. A to i za polovinu než je cena v centru města. O bydlení na Vinohradech je podle vedoucího tamního bytového odboru Jana Černého velký zájem. „Letos vyřizujeme žádosti i přes deset let staré. Některé z roku 2004," uvedl čekací dobu v pořadníku na byt Černý. Dodal, že na nájemném ročně přibude do pokladny městské části pětatřicet milionů korun.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Radnice Brno-sever poskytuje na nájem slevu až padesát procent.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ

BARBORA KUBOVÁ