Starosta městské části Martin Landa z hnutí Žít Brno úspory vyčíslil na 1,3 až 1,45 milionu. „Ještě nevíme, která firma vyhraje výběrové řízení. Přihlásily se totiž dvě. U levnější z nich je potřeba ověřit, zda splňuje veškeré požadavky," vysvětlil starosta.

O tom, kdo zvítězí, rozhodnou radní městské části v pondělí. „Už teď však můžeme říct, že za únorový a březnový úklid zaplatíme nanejvýš kolem tří milionů sedmi set tisíc," doplnil Landa. Zdůraznil také, že jde pouze o zimní údržbu chodníků a silnic.

Důvod, proč se radnici podařilo peníze ušetřit, je podle něj jednoduchý. „Zatímco předchozí vedení Brna-středu k přihlášení do výběrového řízení vybízelo pouze tři firmy, my jsme oslovili všechny, které se v Brně zimním úklidem zabývají. Můžeme tedy vybrat tu nejlevnější," informoval starosta.

Podle bývalého starosty a současného opozičního zastupitele za Občanskou demokratickou stranu Libora Šťástky však nelze letošní a loňské ceny úklidu porovnávat. „Dokud nejsou k dispozici přesná data a rozpis toho, na čem konkrétně se ušetří, nemá to smysl," prohlásil bývalý starosta.

Nesouhlasí s tím, že úspory vycházejí z oslovení víc firem. „I když jsme vyzvali jen tři, všechny se do výběrového řízení přihlásily. Současné vedení oslovilo deset a zapojily se dvě. Vybírali jsme tedy z více uchazečů," poznamenal Šťástka.

Odklízení sněhu z chodníků a silnic řeší i radnice dalších městských částí. „Celé zimní období nás z hlediska úklidu vyjde na pět až sedm milionů. Záleží, jak tuhá zima zrovna je," řekl starosta Brna-sever Rostislav Hakl. O zimní úklid se v jeho městské části starají tři společnosti.

V Židenicích mají vlastní příspěvkovou organizaci, která zařizuje úklid v letních měsících. „O část Židenic se stará i v zimě, pomáhají jí s tím ale ještě dvě další společnosti," informoval místostarosta městské části Petr Kunc.

Systém placení ale mají Žideničtí nastavený jinak než v Brně-středu. „Za jeden výjezd firmě platíme zhruba čtvrt milionu, dalších šedesát tisíc potom za každý měsíc, kdy její zaměstnanci drží pohotovost a čekají, zda nebude potřeba někam vyjet," dodal Kunc.

LENKA ŠKLUBALOVÁ

ALŽBĚTA NEČASOVÁ