Hodina země je celosvětovým happeningem. V České republice ho pořádá brněnský ekologický institut Veronica. „V sobotu zhasnou obce, kulturní památky, podniky, domácnosti i jednotlivci po celém světě na hodinu své osvětlení. Třetím rokem se pokoušíme zapojit i co nejvíce lidí v Brně. Chceme tak upozornit na snahu o lepší ochranu životního prostředí," uvedl koordinátor kampaně Jan Labohý.

Při svíčkách nebo v úplné tmě zůstanou účastníci mezi půl devátou a půl desátou večer. „Kromě rodin a jednotlivců se v Brně k akci připojí také podniky, které si na večer připravily speciální program. Zapojit by se mělo co nejvíce lidí. Například uspořádat pro známé černou hodinku s vyprávěním strašidelných příběhů," upozornil Labohý.

Například studentku Janu Osičkovou kampaň nadchla. „Myslím si, že o ekologii se málo mluví. Debaty se drží v uzavřených skupinách a většina lidí se vymlouvá, že při každodenních povinnostech nestíhají ještě dělat něco pro přírodu. Zhasnutí světel je nenásilná a vtipná demonstrace toho, že každý může něco udělat," myslí si studentka.

Právě kvůli změně nešetrných návyků vypsala letos Veronica výzvu Něco za něco, která už ve světě funguje několik let. „Každý může nabídnout, že udělá něco bláznivého, nebo třeba někomu pomůže. Na oplátku ale musí jiní lidé změnit ve svém životě něco, co pomůže přírodě," vysvětlil Labohý. Výzvy můžou zájemci nabízet a přijímat na webových stránkách hodiny země.

K Hodině země už v Brně vznikla recesistická akce Hodina světla. „Je to globální demonstrací snahy lidí po celém světě o prosvětlení našich životů a zahnání temné černé tmy. Rozsviťte všechna světla. Pusťte všechny elektrické přístroje včetně přímotopů, praček a mixérů. Pomůžete tak ekonomice," vyzývají organizátoři na sociální síti facebook.

Tři tipy na večer:

Kavárna Tři ocásci – od 19.00 vystoupí harmonikář Radim Babák a akustické trio Štětky na kredenci

Dobrovolnické centrum 67  – od 18.30 promítání dokumentu Půlnoc a následná diskuze

Restaurace La Bouchée – večeře při svíčkách a zapáleném krbu