Jednotky, které plameny likvidovaly další dvě hodiny, musely z prvního patra evakuovat celkem třináct lidí.

Požáru, který vypukl vbytě vprvním patře, si všimla sousedka. „Najednou jsem ucítila strašný zápach. Otevřu dveře a vidím, jak od vedlejšího bytu šlehají plameny. Okamžitě jsem zavolala hasiče a bušila na sousedku, ať zbytu vyjde,“ popsala včerejší událost Magdalena Střížová, která vbytě bydlí už šestnáct let.

Podle jejích slov bylo problematické sousedku Bedáňovou zhořícího bytu dostat. „Pořád se chtěla vracet zpátky, tak jsme ji nakonec vytáhli násilím,“ uvedla Střížová.

Majitelka bytu, ve kterém hořelo ale stejně plamenům neunikla a skončila spopáleninami ve fakultní nemocnici vBohunicích. Její stav je podle mluvčí nemocnice Anny Nesvadbové dobrý. „Bude vpořádku. Pokud se nic nezmění, brzy ji propustíme do domácího léčení,“ uvedla Nesvadbová

Hasiči kpožáru dorazili asi dvacet minut po nahlášení. Přístup kdomu jim ale komplikovaly troleje. „Díky tomu nemohli použít výsuvnou plošinu a museli se spolehnout na žebřík,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Osm lidí tak hasiči dostávali z balkonu po žebříku. „Přes kouř a žár se totiž lidé nemohli dostat ven,“ popsal včerejší akci Haid.

Jak sousedé zdomu ve Vranovské uvedli, je možné, že požár způsobila kamna na olejové topidlo Čert. „Těžko říct, jestli neměla poblíž kamen nějaké oblečení. Už několikrát jsem upozorňovala bytový odbor na to, že kamna nejsou bezpečná, bohužel marně,“ uvedla Střížová. Příčiny požáru se stále šetří.

Pro evakuované byl u vyhořelého bytu přistaven asi hodinu autobus dopravního podniku. „Lidem jsme v něm nabídli čaj a útočiště před chladem a deštěm,“ řekla mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová.

Oheň jednopokojový byt zcela zničil. Plameny ale poškodili také další dvě patra nad bytem. Celkovou škodu hasiči dohadují na tři sta tisíc korun.