„Rada tak rozhodla proto, aby napomohla vyřešení situace. Je předčasné o tom jakkoliv informovat. Není zatím jasné, jak to teď bude pokračovat,“ potvrdila informace brněnského Deníku Rovnost místostarostka městské části Brno-střed Dagmar Hrubá.

Odpůrci stavby přesto považují počin radních za důležité dílčí vítězství. „Je to pro nás dobrá zpráva. První a důležitý kamínek se pohnul. Přesto zatím vůbec netuším, co od jejich rozhodnutí očekávat. Teprve uvidíme, co tím spustili,“ prohlásil předseda občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský. Právě jejich seskupení patří k odpůrcům stavby.

Před nedávnem se k nim přidal také jihomoravský hejtman Stanislav Juránek, který je podpořil osobním dopisem. „Můj názor jako Brňáka, který konkrétní místo a jeho okolí velmi dobře zná, je zásadně nesouhlasný. Plánovaný záměr považuji v této lokalitě za naprosto nevhodný, nebezpečný pro děti. Obyvatelům z blízkého okolí znepříjemní život. Jako soukromá osoba vás rád kdykoliv podpořím,“ napsal hejtman Juránek odpůrcům stavby.

Projekt víceúčelového domu provází řada nejasností a pochybení. Radnice městské části Brno-střed pronajala lukrativní pozemek za korunu na metr čtvereční. Na patnáct let. Navíc při podpisu nájemní smlouvy se společností Wilson Properity porušila dohodu s ministerstvem obrany, které areál bývalých vojenských autodílen městu převedlo. Vojáci totiž požadovali desetileté nekomerční využití prostoru.

Právníci z brněnského magistrátu, kteří akci zkoumali, navíc zjistili, že vedení městské části překročilo pravomoci a uzavřelo pro Brno nevýhodnou smlouvu odporující evropskému právu.

Brněnský Deník Rovnost také jako jediný na začátku října informoval, že projekt začali zkoumat kriminalisté z protikorupčního policejního útvaru.